s
sda: mam układ
| ⎧ | 3x + y = −2 | |
| ⎨ | −x + y − z = 2 |
|
| ⎩ | 2x + 2y − z = 0 | |
wyznaczyłem rzad max =2
wiec dalej przezuciłem z na prawo i mam układ
| ⎧ | 3x + y = −2 | |
| ⎨ | −x + y = 2+z |
|
| ⎩ | 2x + 2y = z | |
i co dalej wx wy ?
28 lut 19:36
sda: ?
28 lut 20:03
PW: Trzecie równanie jest sumą pierwszych dwóch, więc nie wnosi nic nowego, mówiąc językiem
potocznym.
28 lut 20:06
sda: aha czyli licze wx tylko z 2 pierwszych równan
28 lut 20:09
sda: czy 1 i 3 lub 2 i 3?
28 lut 20:10
PW: Naturalna konsekwencja takiego toku myślenia: skoro trzecie nic nowego nie wnosi, to policzmy z
pierwszych dwóch.
28 lut 20:14
sda: ale jak ma wygladać wx ?
|−2 1|
|2+Z 1| TAK ? Z tego 2 układu go wyznaczamy gdzie do wx wpisujemy za x to co po prawej
stronie ?
28 lut 20:22
sda: bo w odp mam ze x ∊ R
28 lut 20:23
sda: ?
28 lut 20:43
PW: Jak to w odpowiedzi masz x∊R? Przecież to jest układ równań z trzema niewiadomymi. Dokończ
myśl, oblicz x i y (za pomocą parametru z) i dopiero zerkaj do odpowiedzi.
28 lut 20:55
sda: x ∈ R
y = −2 − 3x
z = −4 − 4x
TAKA MAM ODP
28 lut 21:02
PW: Dokończ swoje obliczenia, napisz odpowiedź i popatrz, czy nie otrzymałeś tego samego. Oni
przyjęli parametr x, a Ty z.
28 lut 21:28