Geometria przestrzenna
Koktajlowa: Podstawą graniastoslupa o wysokości równej 6cm jest sześciokat foremny. Dłuższa przekątna
graniastoslupa tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60stopni. Oblicz objętość i długość krótszej
przekątnej graniastoslupa.
:(
28 lut 16:54
Blee:

b = 2*c (wynika to z tego, że podstawa to sześciokąt FOREMNY)
28 lut 17:24
Koktajlowa: b = 2 √3
c = √3
jaki jest wzór na V?
28 lut 17:32
Mila:
V=pole podstawy x wysokość
28 lut 17:33
Blee:
a pole podstawy = 6*PΔ gdzie PΔ to pole trójkąta równobocznego o boku c
28 lut 17:36
Koktajlowa: Ok, Pp= 9
√3/2 po skróceniu z 18
√3/4
V=27
√3 po skróceniu z 54
√3/2
zgadza się?
28 lut 17:43
Blee:
nie wiem ... pewnie tak
28 lut 17:43
Koktajlowa: a moze komuś wiadomo jak ta krótsza przekątna...
28 lut 17:51
Blee:

β = 120
o
d
2 = c
2 + c
2 − 2c
2*cos(β) −> d =

−−> e =

i masz długość krótszej przekątnej
28 lut 17:55
Mila:

|AD|=2a
28 lut 19:51