kwadraty liczb
marek: Sprawdz czy liczby 3x+1, 4x+1, 6x+1 mogą być kwadratami liczb dla x>0
28 lut 21:37
PW:

Powiem więcej, istnieje taka x>0, że 3x+1=x
2.
"Więcej", bo po prawej stronie wcale nie musi być x
, mógł być kwadrat dowolnej liczby.
28 lut 21:52
Adamm: czy x jest naturalne? inaczej to raczej bez sensu
28 lut 21:53
PW: Doszukujesz się bezsensu poza treścią zadania. Jeżeli marek zgubił słowo "naturalnych", to
niech teraz posypie głowę popiołem.
28 lut 22:00
marek: tak było kwadratami liczb naturalnych sorry
28 lut 22:14
PW: k2=3x+1, k∊N i x∊N.
k2−1=3x
(k−1)(k+1)=3x.
Prawa strona jest podzielna przez 3, zatem musi być podzielna też lewa strona, a więc jedna z
liczb k−1,k+1.
Jeżeli
k−1=3p, p∊N,
to
k+1=3p+2
i mamy
(1) 3p(3p+2)=3x.
Jeżeli
k+1=3r,
to
k−1=3r−2
i równość ma postać
(2) 3r(3r−2)=3x,
Sprawdzenie
− dla (1) jest
3x+1=3p(3p+2)+1=9p2+6p+1=(3p+1)2=k2,
− dla (2) jest
3x+1=3r(3r−2)+1=9r2−6r+1=(3r−1)2=k2.
W obydwu wypadkach liczba 3x+1 jest kwadratem liczby naturalnej.
Odpowiedź: Jeżeli wziąć x=p(3p+2) lub x=r(3r−2) dla naturalnych p lub r, to liczba 3x+1 jest
kwadratem liczby naturalnej.
28 lut 22:59
Basia: Sensu w tym zadaniu nie widzę.
Jeżeli x może być dowolną liczbą rzeczywistą dodatnią, jest oczywiste, że 3x+1 (i pozostałe
również) może sobie być kwadratem
każdej liczby naturalnej n≥2
3x+1=n
2
3x= n
2−1
i nawet nie trzeba, żeby n
2−1 było podzielne przez 3
przykład:
n=3
3x+1 = 8+1=9=3
2
28 lut 23:29