kąty trójkąta
Marcin: W trójkącie równoramiennym ABC ,|AC\=|BC|na podstawie obrano punkt D tak,że |AD|=2|DB|
Wiedząc,że kąt ACD jest kątem prostym wyznacz miary kątów trójkąta ABC
28 lut 20:04
Eta:

1/ jak zwykle rysunek zgodny z treścią zadania
2/................ komentarze zostawiam już Tobie
Marcinie
...................
3α+90
o=180
o ⇒
α=30
o
Kąty trójkąta ABC mają miary ..................
i to tyle
28 lut 20:19
Krzysiek60: A jakie tutaj komentarze potrzebne ?
28 lut 22:11
Krzysiek60: Podbijam
1 mar 19:45
iteRacj@:
|AC|=|BC| → kąty przy podstawie ΔABC są równe |<CAB|=|<CBA|=α
z ΔACD |<CDA|=90
−α
ΔACD∼ΔCDE∼ΔBCE (kkk)
h=
√3*c
z tw. PItagorasa w ΔCDE → |CD|=2c
więc ΔCDB równoramienny i |<DCB|=|<DBC|=α
czyli w ΔABC 3α+90
o=180
o
1 mar 20:37
Krzysiek60: Dobrze
iteRacj@
1 mar 20:49
Eta:
Hej

bez żadnych podobieństw ( choć można , jak ktoś "lubi"

Można też dodać taki komentarz:
1/ trójkąt ACD prostokątny na nim można opisać okrąg o promieniu 2c
to |SC|=R=2c
2/ to trójkąt SCD jest równoboczny o boku "2c"
zatem |<SCD|=60
o ⇒ |<ACS|=|<CAS|= |<DCB|=|<DBC|=90
o−60
o=
30o
to w trójkącie ABC kąty mają miary, 30
o,30
o, 120
o
Pozdrawiam
Krzyśka i
Rację iterrr
1 mar 20:59
iteRacj@: @
Eta
pisałam to tak jak maturę z polskiego
jak nie zgadnę, co autor miał na myśli, to mnie obleją
i nie wstrzeliłam się w klucz
1 mar 21:05
Eta:
1 mar 21:05
Krzysiek60: Dziekuje
Eta Pozdrawiam
1 mar 21:08