Prawdopodobienstwo
Nick: Z talii pięćdziesięciu dwu kart losujemy cztery karty, następnie zwracamy je do talii, tasujemy
i losujemy znowu
cztery, powtarzając doświadczenie pięć razy. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania cztery razy
co najmniej
jednego pika.
Moglby ktoś pomóc? Co tu zastosować i jak?
28 lut 14:48
Pytający:
"powtarzając doświadczenie pięć razy" znaczy łącznie 5 czy 6 razy?

Tak czy siak, prawdopodobieństwo wylosowania
dokładnie cztery razy co najmniej jednego
pika obliczysz z Bernoulliego:
1025
n // tyle ile masz prób
k=4
p // sukces, czyli prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego pika w pojedynczej
próbie, ze zdarzenia przeciwnego (wylosowanie zero pików):
q=1−p
28 lut 15:01
Nick: Czyli u nas
K=4
N=5
A p to co wyliczyles
28 lut 15:37
28 lut 20:54
Pytający:

(dla 5 prób)
28 lut 21:18
28 lut 21:42