calki
pitr: Potrzebuje pomocy z taką całką. Doszedłem do momentu t=sinx.
Po podstawieniu nie wiem co zrobić.
28 lut 18:45
Blee:
| | cos3x | | cosx(1−sin2x) | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ... i teraz podstawienie |
| | 4+sin2x | | 4 + sin2x | |
t = sinx
28 lut 18:47
Blee:
| | 1−t2 | | 3 | | 3 | | 1 | |
... = ∫ |
| dt = ∫ (−1 + |
| ) dt = −t + |
| ∫ |
| dt |
| | 4+t2 | | 4+t2 | | 4 | | 1 + (t/2)2 | |
jak nie widzisz jeszcze to robisz podstawienie: u = t/2
28 lut 18:49
pitr: No do tego momentu z 18:47 właśnie doszedłem i nie wiem co mam dalej po podstawieniu zrobić.
| | 1−t2 | | 3 | |
Nie rozumiem tego kroku |
| dt = −1+ |
| |
| | 4+t2 | | 4+t2 | |
28 lut 18:51
pitr: aaaa, podzieliłeś tak?
28 lut 18:53
Blee:
1−t2 = −4−t2 + 5
popraw licznik w ułamku w takim razie (robiłem w pamięci i się machnąłem)
28 lut 18:56
pitr: | | −4−t2+5 | |
Czyli ma być |
| ? i co dalej? |
| | 4+t2 | |
28 lut 19:03
pitr: | | 5 | |
Po podzieleniu (−t2+1):(t2+4) pisemnie wychodzi: |
| −1 |
| | −t2+1 | |
28 lut 19:06
Blee:
| | 1 | |
pitr ... masz dojść do postaci: 'stała'*∫ |
| du |
| | 1 + u2 | |
Dlaczego? Popatrz na wzory.
28 lut 19:08
pitr: Tak wiem. Ale chodzi mi o to, że wyniki się różnią z tego co Ty napisałeś i co ja o 19:06
28 lut 19:45
pitr: Tak wiem. Ale chodzi mi o to, że wyniki się różnią z tego co Ty napisałeś i co ja o 19:06
28 lut 19:46
Blee:
Napisalem ze u mnie zle napisalem licznik nie powinno byc 3 tylko 5
28 lut 19:46
Blee:
Ty masz o 19:06 bledny mianownik
28 lut 19:46
pitr: | | 5 | |
Tak, powinno być |
| −1 |
| | t2+4 | |
| | 5 | | sinx | |
Czyli ogólnie wychodzi: |
| arctg |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 19:51
pitr: a brakuje tam tego jednego ....−sinx
28 lut 19:53