Prawdopodobieństwo
Nick: W urnie znajduje się dwadzieścia jednakowych kul ponumerowanych od 1 do 20. Z urny losujemy
kolejno bez
zwracania trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) największy z wylosowanych numerów jest mniejszy od k, gdzie k ≥4,
Pomoglby ktos?
28 lut 11:05
Jerzy:
|Ω|=20*19*18
A = (1;2;3 )
|A| = 3
28 lut 11:17
Jerzy:
Poprawka:
|A| = 3*2*1
28 lut 11:19
Nick: Dlaczego 3*2*1 to moc A?
Bo na początku możemy wybrać 3 kule (1,2,3) pozniej 2 bo jedną wzięliśmy itd?
A czy w tym zadaniu kolejność wyciągania kul jest wazna?
28 lut 11:26
PW: Jeżeli losujemy bez zwracania i nie badamy, co było na pierwszej kuli, co na drugiej, a co na
trzeciej (tak jak w tym zadaniu), to kolejność nie jest ważna. Równie dobrze możemy to
doświadczenie opisać słowami "wsadził łapę i wyciągnął trzy kule spośród 20".
Jednak można rozwiązywać takie zadania uwzględniając kolejność. Po prostu wtedy zarówno
przestrzeń Ω jak i badane zdarzenie będą miały odpowiednio więcej elementów.
Prawdopodobieństwo oczywiście pozostanie takie samo.
Dlatego bardzo ważne jest opisanie na samym początku jak wygląda przestrzeń Ω − co uznajemy za
zdarzenie elementarne.
Jerzy przyjął model uporządkowanych trójek i rozwiązał zadanie tylko dla k=4 − dlatego ma
tylko 6 zdarzeń sprzyjających A:
A={(1 ,2 ,3), (1, 3, 2), (2, 1, 3), (2, 3, 1), (3, 1, 2), (3, 2, 1)}.
28 lut 12:00
Jerzy:
Zdarzeń sprzyjających jest 3 ( tylko trzy kule maja numery mniejsze od 4)
Jako oierwszą losujemy jedną z trzech, jako drugą jedna z dwóch i na końcu zostaje jedna:
3*381
28 lut 12:00
Jerzy:
Oczywiście miałem na mysli, że tylko trzy kule spełniaja warynek: nr 1, nr 2 , nr 3 ,
a zdzrzeń sprzyjających jest 6.
28 lut 12:02
Nick: czyli to zadanie jest już rozwiązane? Dlaczego można przyjąć że k=4 jesli w zadaniu jest ze k≥4
28 lut 12:09
PW: To był tylko przykład, dla większych k rozwiązanie jest sumą rozwiązań dla
k1=3, k2=4,...kn=k≤20
zadań o treści "... największy z wylosowanych numerów kul jest równy k".
28 lut 12:29
PW: Pomogę. Weźmy przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω złożoną z 3−elementowych
podzbiorów
zbioru 20−elementowego (nie uwzględniamy kolejności losowania).
| | | | 20! | | 18.19.20 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =3.19.20. |
| | | 17!3! | | 6 | |
Zdarzenie
A
m − największy wylosowany numer jest równy m"
składa się ze wszystkich 3−elementowych zbiorów
{a, b, m},
w których a≠b i a,b<m.
− liczymy dwuelementowe podzbiory o elementach mniejszych od m.
a rozwiązanie dla k to
P(A
3|)+P(A
4)+...+P(A
k−1).
28 lut 13:18