stereometria
waleta: W ostrosłupie ABCS podstawa ABC jest trójkątem równoramiennym o ramionach AC i BC długości 4
i kącie między nimi 30°. Punkt E – środek krawędzi AB – jest spodkiem wysokości tego
ostrosłupa,
a krawędź boczna CS tworzy z podstawą kąt 60°. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą
przez
krawędź AB i mającą z przeciwległą krawędzią boczną CS wspólny punkt D (jak na rysunku). Oblicz
pole otrzymanego przekroju, wiedząc, że z podstawą ostrosłupa tworzy on kąt 75
28 lut 12:01
aniabb: to może jeszcze rysunek
28 lut 12:04
28 lut 12:11
aniabb: no to AB z tw. cosinusów
AE=AB/2
Potem EC z Pitagorasa w ACE
a potem
x•tg(75°)=y•tg(60°) i x+y=CE
h=x/cos75°
Pole = AB•h/2
28 lut 12:36
28 lut 12:38