Graniastosłupy
Kys: Najdłuższa przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 20cm
i jest równa wysokości H tego graniastosłupa. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa.
28 lut 21:01
Mila:

2a=20
a=10 cm
H=20
P
c=2*P
6−kata+6*a*H
| | 102√3 | |
P6−kąta=6* |
| =6*25√3=150√3 |
| | 4 | |
Policzysz dalej sama?
28 lut 21:09
Kys: Problem w tym że nie dam rady raczej nie za bardzo wiem o co w tym chodzi ;x
28 lut 21:11
28 lut 21:14
Mila:
Pc=2*150√3+6*10*20
Pc=(300√3+1200) cm2
I zobacz co kolega podał w linku.
To proste zadanie i trzeba chcieć nauczyć się.
28 lut 21:31