Wykres funkcji określonej wzorem f(x)=2/x przesuń równolegle....
Łuki: Witam Serdecznie, jeżeli istniałaby taka możliwość to bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego
zadania

. Niestety pani profesor biegnie szybko do przodu aby nas wszystkiego nauczyć
i nie miała czasu aby z nami to dokładnie przerobić
Zad. wykres funkcji określonej wzorem f(x)=2/x przesuń równolegle do osi odciętych ''w Lewo''
o 3 jednostki oraz równolegle do osi rzędnych ''w górę'' o 2 jednostki
a.) Określ wektor przesunięcia wykresu funkcji
b.) Napisz wzór funkcji, której wykres otrzymałeś i określ jej dziedzinę
c.) podaj równania asymptot otrzymanego wykresu
Z góry bardzo dziękuje nawet za drobną pomoc
Mila:
D
f=R\{0}
u
→=[−3,2]
Wzór funkcji po przesunięciu o wektor [a,b]
g(x)=f(x−a)+b
Zatem:
| 2 | | 2+2*(x+3) | | 2x+8 | |
g(x)= |
| +2⇔ [g(x)= |
| ⇔g(x)= |
| ] |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | |
D
g=R\{−3}
x=−3 asymptota pionowa
y=2 asymptota pozioma