PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Reinte: Spośród liczb całkowitych od 1 do 201 losujemy bez zwracania 2 liczby. Jakie jest
prawdopodobieństwo ze różnica ich kwadratów jest podzielna przez 3?
a 133/600
b 67/120
c 83/150
d 11/20
28 lut 15:19
Blee:
No i masz jakikolwiek pomysł
28 lut 16:48
Blee:
wskazówka:
Niech x = 3k ; y = 3n
x2 − y2 = 9k2 − 9n2 = 9(k2−n2) <−−− czyli jest podzielna
Niech x = 3k ; y = 3n+1
x2−y2 = 9k2 − 9n2 − 6n − 1 = 3(3k2 − 3n2 − 2n) −1 <−−− czyli nie jest podzielna
rozpisz kolejne możliwości
a później liczysz prawdopodobieństwo
28 lut 16:50
Adamm: kwadrat daję resztę z dzielenia przez 3: 0 lub 1
czyli mamy 2 możliwości
albo wylosujemy 2 liczby podzielne przez 3, albo 2 niepodzielne przez 3
28 lut 16:52
Mila:
(c)
28 lut 17:47