Przedstaw w postaci kanonicznej i sporządź wykres Funkcji Homograficznej
Karolinka: Witam pięknie walczę z takim oto zadaniem:
Funkcję homograficzną przedstaw w postaci kanonicznej i sporządź jej wykres. Napisz równania
asymptot jej wykresu gdy:
a.) f(x)= 3x−2/x−5
b.) f(x)= −6x+1/2x+5
Z góry dziękuję ślicznie za pomoc
28 lut 18:30
Blee:
jakbyś jeszcze potrafiła używać nawiasów
28 lut 18:41
Krzysiek60:

| | 3(x−5)+13 | | 13 | |
a) f(x)= |
| = 3+ |
| |
| | x−5 | | x−5 | |
Pionowa x=5
pozioma y=3
Jesli nie potrafisz z robic tak jak ja zrobilem to nalepszy m sposobem jest po prostu podzelic
pisemnie
A to potrafisz
28 lut 18:46
Krzysiek60: Blee ma racje
| | 2 | |
wedlug zapisu a) f(x)= 3x− |
| −5 |
| | x | |
przeciez mozna napisac tak
f(x)= (3x−2)/(x−5) i nie ma wtedy problemow
28 lut 19:19