prawdopodobieństwo
Miłek: W grupie szesciuset studentow 300 uczy sie francuskiego, 200 niemieckiego, 150 angielskiego, 30
francuskiego
i angielskiego, 40 niemieckiego i angielskiego, 30 francuskiego i niemieckiego, 20 uczy si ,
e wszystkich trzech języków. Oblicz prawdopodobienstwa, ze losowo wybrany student
a) uczy sie
francuskiego
b) uczy sie francuskiego i nie uczy sie
angielskiego, jezeli wiadomo,ze uczy sie niemieckiego.
a)P(a)=1/2?
b)P(b)=30/600?
proszę o pomoc ,sprawdzenie i wytłumaczenie jak źle
28 lut 09:26
aniabb: narysowałam obrazek i sobie skasowałam
28 lut 11:33
aniabb:
28 lut 11:35
aniabb: a) 300 się uczy / 600 wszystkich = 1/2
b) 10 (F i N bez A) / 200 (bo wiadomo że N) = 1/20
28 lut 11:38