matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.9.2011
Zadania
Odp.
1
Ka:
8
3x
−3*8
2x
−6*8
x
+8≥0
7
xyz:
Narysuj wykres funkcji, która: a) jest ciągła w przedziałach (−∞,0) (0, +∞)
9
aławek:
Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego:
3
gfgffg:
jak z
√
24
powstaje 2
√
6
, z
√
54
powstaje 3
√
6
, z
√
150
powstaje 5
√
6
itd?
3
aaa:
Oblicz pole trapezu o podstawach a i 4a wiedząc że można na nim opisać okrąg i wpisać w niego okrąg
7
aławek:
Rozłóż na czynniki:
5
Monika:
Hej. Jutro mam kartkówkę i nie rozumiem o co w tym chodzi.. Proszę o rozwiązanie przykładów i jakiś
10
aławek:
Rozłóż na czynniki:
11
kamila:
wyznacz miarę kąta ostrego dla którego kwadrat cosinusa jest trzykrotnie większy od kwadratu sinusa tego kąta
31
wer8ter:
Rozłóż wielomian na czynniki: a) x
5
+ 3x
4
+ 2x
3
+ 3x
2
+ x
4
wiki:
Bardzo proszę o pomoc cos 3 (stopni) *
√
1+tg
2
3(stopni) + 1
3
aaa:
w trójkącie prostokątnym dane są przyprostokątne a i b z wierzchołka poprowadzono wysokość.Wyznacz stosunek pól dwóch powstałych trójkątów
5
BoB ;D :
3
√
−9
*
3
√
−9
3
√
−24
−
=
3
√
−3
3
√
−3
5
√
−128
7
√
−128
+
=
5
√
−4
9
√
−1
3
Kingaa :
Funkcja f(P) gdzie P>0 przyporzadkowuje polu koła P jego promień wzor tej funkcji ma postac a) P/π
0
arek:
Dla jakich wartości parametru m, t>0 W(x)=−2mt+m−1
1
Pawel:
1
√
2
X=
+
√
2
√
2
−1
1
Dominik:
napisz równanie stycznej do krzywej f(x) = (3x−1)/(x+2) w punkcie o odciętej x
0
= −1 zadanie z pochodnych.
4
aławek:
Wielomian W(x) = −4x
4
+ 26x
3
− 12x
2
po rozłożeniu na czynniki może mieć postać:
0
tn:
witam, moje pytanie dotyczy izomerii w alkanach.
1
Kingaa :
Prosta y=
√
3
x−2 jest nachylona do osi Ox pod katem ? prosze o odp potrzebne mi na jutro plissssssss
0
krystek:
http://matematyka.pisz.pl/forum/103027.html
2
Kingaa :
Pierwiastkiem równania x
2
+bx+c=0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też jest licbą całkowitą. Wsrod podanych liczb liczba c jest rowna :
1
Hiromi_Ise:
Sprawdź czy wielomian określony wzorem W(x)=2x
3
−3x
2
+3x−1 ma pierwiastki wymierne. 1)Pierwiastkami całkowitymi mogą być 1 bądź −1, ale żadne z nich nim nie jest, a zatem
4
Hari:
Oblicz: 10
2+log3
2
patrycja:
Odległość między Katowicami a Koszalinem wynosi 558km . Z Katowic i Koszalina wyjechały o godzinie 7.00 dwa samochody i przyjechały równocześnie do Ostrzeszowa. Samochód jadący z
9
tn:
Witam, czy dobre jest moje spostrzeżenie:?
1
michasia:
z urny zawierającej 6 kul czarnych i 4 białe losujemy 2 kule bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
0
..gosc:
1. W jakim stosunku należy zmieszać wodę o temperaturze t1=60oC z wodš o temperaturze t2=20oC , aby temperatura końcowa wynosiła t3=40oC
0
mimimimji:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędzi podstawy ma długość 12 a wysokość ostrosłupa MA DŁUGOŚĆ 10
14
we45:
√
12−3
√
12
1
anka:
Podstawy trapezu mają długości 10 i 4, a jego ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 45° i 60°. Oblicz pole tego trapezu
7
iiiiiiiii:
zapisz nierówność z wartościa bezwzględna ktorej rozwiazaniem jest podany przedział a) x€ (−oo,−4> v <10,+oo)
1
popkimuzeb:
Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej prostą L1: (x=0 i 2z=1−y) i równoległej do prostej L2: (x=t, y=t, z=t).
6
Mamba:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 10cm, podstawa 12cm a ściany boczne są nachylone do krawędzi podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
1
swift:
Oto f−cja: f(x)=log
x
(2
x
− 16
√
2
)
3
Piotrek:
1.Romb ABCD o obwodzie 20 cm jest podobny do rombu KLMN o obwodzie 5 cm. oblicz skale podobienstwa rombu KLMN do rombu ABCD
1
Munia:
znajdz taka liczbe x, aby odchylenie standardowe zestawu liczb: 1,−1, −2, −5, x wynosiło 2. Byłabym wdzięczna gdyby ktos mi pomogł
21
marta:
potrzebuje rozwiązania tych równań:
1
sus:
Błagam o pomoc
Podaj przykład wielomianu stopnia 6, którego jedynymi pierwiastkami jest −2 i 3, a wyraz wolny
1
mmm...:
x |4 − x| ≤ 3
1
patrycja:
pomocy!
2
Anka:
Narysować wykres w jednym ukłądzie współrzędnych: G(x)= x
2
− π x
1
555.k:
Rozwiąż nierówności 1.x
2
− 5|x| + 4 ≥ 0
1
herba:
6
−14
+ 12 * (
1
6
)
15
y =
0,5
14
* (
1
3
)
15
ma wyjść y=9
1
4321:
boki trojkata wydluzono o 50%. o ile wzroslo pole tego trojkata? i o ile % nalezy wydluzyc boki trojkata rownobocznego by jego pole wzroslo o 69%?
2
Veracruz:
Średnia wieku 10 zawodników pewnej dróżyny piłkarskiej bez bramkarza wynosi 22 lata, natomiast średnia wieku calej jedenastki wynosi 23 lata. oblicz ile lat ma bramkarz. potrzebuje pomocy w
3
Killer:
Mógłby mi ktos zrobic te zadania? Bo sobie z nimi nie radzę
Z góry dziękuje...
2
User:
ile jest róznych czterocyfrowych kodów PIN (cyfry mogą się powtarzać)
0
Krzysiek:
Witam! Potrzebuję najskuteczniejszego algorytmu.
3
alfabeta:
W trapezie podstawy mają długości a i b (a>b). Suma miar kątów wewnętrznych przy dłuższej podstawie wynosi 90 stopni. Wykaż, że odcinek łączący środki podstaw trapezu ma długość równą
2
gosc000000:
ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 2a i krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź AB podstawy ostrosłupa i środek D przeciwległej krawędzi bocznej CS
0
olek:
Przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest o 10 cm dluzsza od przekatnej podstawy i o 4 cm dluzsza od jego krawedzi bocznej. Oblicz wysokosc
0
31 Bartek :):
zad 1. Oblicz Gk prefabrykowanej belki zelbetowej o wymiarach b=20 cm, h=40cm, l=5,0m zad 2. Wyznacz graficzne i analityczną wypadkową dwu sił zbieżnych P1=40 KN, P2=30 KN Których
0
bar80:
w trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne kątów przy podstawie AB. Punkty przecięcia dwusiecznych z bokami trójkąta BC i AC oznaczono odpowiednio: D i E. Odcinki AD i BE przecinają się pod
2
Marta:
Sprawdź czy jest to tożsamość trygonometryczna a) 1+ cos
2
x − sin
2
x= 2cos
2
x
1
Iza.:
określ wzajemne położenie okręgu i prostej.
2
arek:
1)oblicz sume wszystkch liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3
2)wyznacz w zaleznosci od n sume : 1+6+11+....+(5n−4)
1
O.:
W trapezie równoramiennym ABCD ( I ADI = IBCI ) opisanym na okręgu ramiona mają długośc c. Stosunek dlugosci podstaw trapezu wynosi 2:1. Oblicz pole trapezu.
7
Beata :
Nowy temat, na którym mnie jeszcze nie było, inne rzeczy sama rozkminiłam ale to zadanie masakra. : (
0
Truskawkowa:
W pewnej klasie jest 10 chłopców i 20 dziewcząt, liczba biletów do kina które będą rozrosowane wśrod uczniów tej klasy jest równa liczbie orlów otrzymanych w rzucie dwiema monetami. oblicz
2
zadanie:
dodatnie >0 ujemne <0
0
pięta achillesowa ;-)):
wyliczyć układ nierówności
2
Fizyka :|:
Witam nie mam zielonego pojęcia jak zrobić to zadanie z fizyki:
0
Iza.:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty ABC : A ( −1,0)
3
Julia :
Ile można utworzyć liczb czterocyfr. z cyfr:0,1,2,3,4?
17
Damian:
1) Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych n i m, dla których zachodzi równość: 1!+2!+...+n!=m! 2)Udowodnij, że liczba 1004041 jest złożona.
7
Oliwier:
1) Rozwiąż w liczbach pierwszych równanie: x
y
+1=z
1
zadanie:
jak mam taka postac iloczynowa funkcji m(m−5)(2m−3)>0 to jej miejscami zerowymi sa 0; 3/2; 5 i jak mam to teraz zaznaczyc na osi z rysumkiem funkcji bo parabola bedzie ramionami do gory
1
HelpME:
Uporządkuj podane liczy od najmn. do najw. a) 17
2
, 17
3
, 17
0
, 17
−2
, 17
−5
5
Ola:
Pomocy
0
justi:
na loterii fantowej jest 1 nagroda główna i 3 nagrody pocieszenia. wśród 20 losów sa losy uprawniające do odebrania nagrody oraz 2 losy uprawniające do dalszego losowania.
2
Michał:
Liczba permutacji z n+2 elementów jest 210 razy większa od liczby permutacji z n elementów. wyznacz n
0
justi:
prosze o szybka odp
0
Patka:
Ile jest różnych czterocyfrowych
0
justi:
wpuszczony do labiryntu szczur, dochodząc do rozwidlenia dróg, dwa razy częściej skręca w lewo niż w prawo. oblicz prawdopodobieństwo tego,że dotrze do pokarmu
3
lushja:
proszę o pomoc log(x−5)
2
+ log(x+6)
2
=2
1
mrauu89:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 ∘ . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
0
Michał:
Liczba permutacji z n+2 elementów jest 210 razy większa od liczby permutacji z n elementów. wyznacz n.
1
Nithus:
Losujemy jedną liczbę sposród od 1 do 1000 Wyznacz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 5 i przez 9
3
Natalia:
Czy wie ktoś jak wyznaczyć dziedzinę dla funkcji: y=log
2
((1/(e)
x
)*e
4
−1)+1/(
√
x
2
−9
)
2
kicia:
pomozcie mi to rozwiazac układy równan y=3x−2
2
Mamba:
Pole przekroju walca, które jest równoległe do płaszczyzny wynosi "q". Pole przekroju osiowego wynosi "p". Oblicz objętość tego walca. Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
7
vladimirovna:
jak obliczyć sumę n poczatkowych wyrazów o wzorze ogólnym: a
n
= a
1
(1−10
−
n)/(1−10
−
1) * 10
(
n−1)
9
TOmek:
Gdzie jest błąd
2
niki:
W ankiecie przeprowadzonej wśród 200 uczniów klas trzecich pewnego liceum otrzymano następujące wyniki:
1
Aga :
Dane sa przedzialy A=(−
∞
, m
2
−6>,B=<m,+
∞
) a)dla m=−3 wyznacz A suma B A
B
A/B
2
pinezka:
(2+
√
3
)
x
+ (2−
√
3
)
x
= 4
0
Aga :
Tabela przedstawia zarobki pracownikow pewnej firmy liczba pracownikow 6, 8, 10, 6 ,4 ,2
6
iran:
Zamień na kwadrat sumy:
1
Aga :
Liczbę a= 27
√
3
zapisz w postaci 3
w
, gdzie w jest liczba wymierną
5
zielone:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 1 + sin
2
(mx) = cosx ma tylko jedno rozwiązanie.
1
sus:
Pomoc w dzieleniu wielomianu
2
Pauluś:
Oblicz objętość prostopadłościanu, którego pole powierzchni całkowitej jest równe 94 cm 2, a długości krawędzi są kolejnymi liczbami całkowitymi.
0
pogodynka :
ka : Dane sa liczby oblicz b do potęgi −a a=log3 18 − log3 2
6
kamil:
:::rysunek::: podane są punkty A(1,1), B(3,2) i C(−3,3) wyznacz kąty trójkąta ABC.
7
ruda:
x+3y=12 2x−y=3
3
popkimuzeb:
Znaleźć r−nie elipsy stycznej do prostej 4x + 5y = 25 w pkt P(4; 9/5)
1
pogodynka :
Uzasadnij ze dla dowolnej liczby calkowitej m m
3
−m jest podzielona przez 3
4
kostek:
1/2 * 1/3 + 1/3 * 1/4 + 1/4 * 1/5 +......1/19 * 1/20 =
2
juro:
3
pogodynka :
x
3
− x
2
gdy x=2+
√
3
7
pogodynka :
√
29
− 12
√
12
przedstaw postaci x−y
√
5
gdzie x i y są liczbami wymiernymi
8
kamilo:
Witam, bardzo proszę o pomoc przy tych dwóch zadaniach, o jakies wskazówki jak to poprawnie rozwiązać.