matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.10.2009
Zadania
Odp.
2
damian:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć ta metodę rozwiązywania macierzy na tym przykładzie?
1
lolok:
2
2
x − 3
x
−
1
/
2
+2
2
x
−
1
=3
x
+
1
/
2
3
kotos:
Dla jakich wartości a i b prosta o równaniu y=(−2a+3)x + b jest a) rownolegla B prostopadla
16
martinez:
(
√
2−
√
3
)
x
+ (
√
2+
√
3
)
x
= 4
2
David:
Jestem raczej dobry z matematyki
Ale ostatnio byłem nieobecny , a musze napisać sprawdzian
Chodze do 2 gimnazjum a mianowicie mam proplem z obliczaniem długości okręgu: L=2πr i pola
4
Ed:
Oblicz podaną sumę wyrazów ciągu geometrycznego.
0
Kaśśśka:
POMOCY
!
29
Łukasz:
Oblicz a1 i q wiedząc że
0
Kaśśśka:
Na odcinku <0,1> umieszczamy losowo i niezależnie dwa punkty x i y . Niech A będzie zdarzeniem polegającym na tym, że x
2
+y
2
≤ 1, natomiast B zdarzeniem polegającym na tym, że
0
Kaśśśka:
Na odcinku <0,1> umieszczamy losowo i niezależnie dwa punkty x i y . Niech A będzie zdarzeniem polegającym na tym, że x
2
+y
2
≤ 1, natomiast B zdarzeniem polegającym na tym, że
0
Kaśśśka:
Wiemy, że 95% produkcji jest dobrej jakości, a pozostałe 5% jest złej jakości. Kontrola przepuszcza przedmioty dobrej jakości z prawdopodobieństwem 0.98, a przedmioty złej jakości z
0
Kaśśśka:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma dwóch na chybił trafił wybranych ułamków właściwych jest nie większa od jedności, a ich iloczyn jest nie większy od
2
9
?
0
Krzyś:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma 5cm a przeciwprostokątna ma 10 cm. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt i promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
1
ola:
mma takie zadanie bo ostrosłup prawodłowy czworokatny o krawędziach równych 17 no i pole podstawy wyszło mi 289cm
2
pole boczne 289
3
a pole całkowite 289+289
3
a nie wiem jak
0
Cezary:
:::rysunek::: W trojkacie prostokatnym ABC gdzie /BC/ = 3 i /AC/=5 sinus kata ostrego β jest rowny:
2
Michałek:
Prostokątna działka ma wymiary 28x32. obwód tej działki na planie w skali 1:200 to ?
0
marta:
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego są nachylone do podstawy pod kątem 60 stopni, a krawędź podstawy ma długość 2. Jaką wysokość ma ten ostrosłup?
0
Cezary:
:::rysunek::: w kwadracie o boku dlugosci α punkt E jest srodkiem boku .wartosc tangens kata α jest rowna:
24
lukasz:
Rozwiąż równanie:
0
sylwka:
Dany jest wielomian W(x) =3x
5
−6 x
4
−2x
3
+6x
2
+2x−1 Oblicz W(−1)=
1
marta:
jaką miarę ma kąt między ścianami czworościanu foremnego? zna ktoś rozwiązanie?
3
Ola:
1. W trójkącie ABC prowadzimy dwusieczną kąta A i przez punkt D przecięcia dwusiecznej z bokiem BC prowadzimy równoległe do boków AC i AB, które przecinają boki odpowiednio w punktach Ei F.
0
marta:
oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkatnego o krawędzi podstawy równej √3 i wysokości 2
2
Oleńka :):
Oblicz liczbę x, której: a)60% dwukrotności liczby x jest równe 30% liczby x powiększonej o 5;
6
Oleńka :):
Wśród 400 badanych osób 65% biegle zna język angielski, 47% zna biegle język francuski, a 24% zna biegle oba te języki. Oblicz ile osób spośród badanych nie zna żadnego języka.
0
Zygzak:
0
p..:
1.wyznacz czesiowo i zapisz najprosciej wynik dzialania √cztery dwudziestesiodme =
0
:(:
1. √3 * √27 =
1
Karrr:
cześć : )
3
Elek:
Tak log
2
1
16
*log
√
2
16
2
ar2r6:
1
y=(
)
x
−
|
x
|
2
2
przemek :
√3 * √27 = √jedna dziesiata * √jedna dziesiata =
6
em:
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x) =
√
−x
3
− 4x + 2x
2
+8
0
przemek :P:
√
3
*
√
27
=
√
jedna dziesiata
*
√
jedna dziesiata
=
1
Syla:
Jezeli log9=0,95 to wartosc log900 jest równa?
2
Elek:
liczba log
3
10 nalezy do przedziału?
1
Elek:
Ile wynosi warosc wyrazenia log
2
1
16
*log
√
2
2
xyz:
suma dwóch liczb jest równa 27.Mniejsza liczba jest cztery razy większa od różnicy tych liczb.Znajdż te liczby.Ułóż równanie
2
.kropka:
Liczby 2a−2, 2a+2, a+1 są długościami boków trójkąta. Do jakiego przedziału liczbowego nalezy liczba a?
0
Lochida:
Witam. Prosiłbym o rozwiązanie następujących zadań, które kompletnie mi nie wychodzą:
1
Cezary:
Prosta l nachylona do osi x pod kątem 60 stopni i przechodząca przez początek układu współrzędnych określona jest równaniem :
3
xyz:
Wyznacz największy wspólny dzielnik i najmniejszą wspólną wielokrotność liczb 63 i 105.proszę o pomoc!
1
Cezary:
Prosze o pomoc
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi związek β=90 stopni−α,to: A)sin α=cos β
1
Paula:
Jeśli między kątami ostrymi α i β zachodzi warunek,że kąt α jest większy od kąta β,to A)sin α<sinβ
0
Paula:
Wskaż poprawna odpowiedz popierajac obliczeniami.Dla kąta ostrego α prawdą jest: a)gdy α < 21 to sin α <sin 21
2
xyz:
Ogólna postać liczby naturalnej n,która przy dzieleniu przez 8 daje resztę 3,to:
?
2
xyz:
Proszę o pomoc,bo nie rozumiem tych bezwzględnośći 1.Rozwiąż równanie |x−3|=7
5
M.:
Proszę o pomoc:
√
6+4
√
2
3
pomozcie:
mam prosbe, powiedzcie mi jak trzeba bylo zrobic takie zad. "w ostrosłupie prawidlowym czworokatnym przekątna podstawy ma dlugosc 8
√
2
, a krawedz boczna ma dł.12 cm. oblicz
1
PC:
Oblicz pole figury
2
Humanistka:):
Liczbę 100 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów była najmniejsza.
0
Rob:
:::rysunek::: Rob:
4
bla bla:
witam
0
<a>:
KL II liceum i technikum (zbiór zadań OE) podawać nr zadania będę miał chwilę to może rozwiąże
2
KASIA:
Jaką długośc ma promień podstawy walca, jeżeli przekrój osiowy tego walca jest kwadratem o przekątnej 20 cm?
0
xxx:
Pomocy
Czworokąt ABCD podzielono przekątnymi AC i BD na cztery trójkąty, pola trzech trójkątów wynoszą
7
malina18:
pilna pomoc wyznacz dwie kolejne liczby naturalne,ktorych iloczyn jest rowny 756
0
Janek:
PROSZĘ O POMOC W trapezie ABCD podstawy mają dł |AB|= 23cm i |DC|= 9cm a punkt O jest punktem przecięcia się
1
Rob:
:::rysunek::: Czy jak zbior sie zawiera czesciowo to jest rozłaczny?
2
PC:
Oblicz: b) obwód trójkąta, a) dł wysokości opuszczonej na tę podstawę
7
Ania:
Nie wiem jak zrobić to zadania, więc jak zwykle proszę was o pomoc:
2+
√
2
√
7
+
√
3
1. Rozstrzygnij, czy liczby
oraz b=
+
√
2
+1
√
7
−
√
3
√
7
−
√
3
są wymierne czy niewymierne.
√
7
+
√
3
12
Patrycja:
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A = (−4, −2) B = (8,2) C = (0,8). Oblicz długość wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka C.
1
PC:
W trójkącie ABC bok AC ma 5cm długości a miara kata przy wierzchołku A jest równa 60 stopni
2
?Robek?:
chcialam sie zapytac jak sie zamienia ten ulamek okresowy na zwykły bo mi nie wychodzi 20,8(3) i 9,18(27)
0
Madzia:
Tworząca stożka ma dlugosc 12 cm i jest nachylona do podstawy pod kątem 25 stopni.Oblicz objętosc stożka z dokładnościa do całości.
2
chrobry9:
dana jest funkcja f(x)=mx
2
+mx+1. Wyznacz wzór funkcji. która każdemu parametrowi m przyporządkowuje sumę miejsc zerowych tej funkcji oraz podaj jej dziedzinę.
7
Kasia:
Dla jakich wartości parametru f(x)=m ma jedno rozwiązanie? Jeśli wiadomo, że:
6
kylo90:
Jak obliczyć to równanie?
1
Mateusz:
wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= 2x−8 dla x≥0,f(x)= x
2
dla −2<x<0, f(x)=−x+1 dla x≤−2. czy to wystarczy przyrównać do zera czy jak?
1
Mateusz:
dana jest funkcja f(x)=ax
2
+bx+4. Wiadomo, że dla każdej liczby rzeczywistej x spełniony jest warunek f(x+2)−f(x)=6x+3. Wyznacz liczby a,b
2
ras:
Wykaz ze x jest liczbą całkowitą gdy:
0
Kassia:
Wykaż, że pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe 1/2 AC x BD sin α, gdzie AC i BD są przekątnymi tego czworokąta, natomiast α jest miarą kąta między tymi przekątnymi.
2
Cez:
Liczby dotanie spelniają warunek log
4
c=log
3
b=log
2
a=2 Oblicz
√
abc
11
nick :
Prosze o pomoc!
√
x
2
−3x+6
+ IxI≤ 3−x
2
Leszek:
Skala Richtera(SR) słuzy do okreslania sily trzesienia ziemi i opisana jest wzorem SR(A)=logA,gdzie A (w mikronach) to maksymalna amplituda fali sejsmicznej.
2
Faza:
Narysój prostą l i zaznacz na niej punkt C. Skonstruuj okrąg o promieniu 2cm tak aby prosta l była styczna do okręgu w punkcie C (tu wszystko bardzo fajnie ale) Ile rozwiązań ma to zadanie
4
kylo90:
Wyznaczyć funkcje odwrotne do danych: a) f(x)=x
2
+1
1
Faza:
:::rysunek::: Oblicz miarę kąta β, wiedząc że prosta AC jest styczna do okręgu. Z góry dzięki
1
proszę o pomoc:
Napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
1
beata:
Jak będą wyglądały wykresy dla dla : 1/ f(x)= 2−sinx
2
Olcia:
cosα=√3/2
6
Hania =):
Wykonaj działania:
2
potrzebuje pomocy:
Proszę o pomoc
Funkcja kwadratowa f przyjmuje najwieksza wartosc rowna 3,2 a zbiorem rozwiazan nierownosci
1
Olcia:
Witam mam do rozwiązania 3 przykłady z trygonometrii. Bardzo prosze o pomoc.
11
Mona:
jak rozwiązać równanie 4(x−2)
2
− (2x+3)
2
= 2x+(3x−1)
√
x
2
+ 4x + 4
− 1
oraz
=0
123
oraz x+ |2−3x|=4
2
Kuba:
hej, mam problem z zadaniem z prawdopodobienstwa i zarazem z ciagow(jesli moge to tak nazwac)
3
ola:
proszę o pilne zrobienie zadania
Ostrosłup o podstawie trójkąta 3cm,4cm,5cm i krawędzi bocznej 6cm prostopadłej do płaszczyzny
5
ala:
sprowadz do prostrzej postaci
1
ula:
1.uporządkuj zbiór rosnaco:A={0,33;0,3;
1
3
;0,333;0,334;0,4}
4
Qba:
Rzucam ośmioma kośćmi sześciennymi (jednocześnie). Jakie jest prawdopodobieństwo, że na osiem kości co najmniej sześć wyrzuci liczbę oczek z przedziału <3,4,5,6>?
1
laura:
dane sa dwie liczby:
1
laura:
0,625 (1−(100− −−−−−−−−−−−−−−−−) * 0,00001)*100=
2
karamba:
prosze o pomoc
!
1
grzesiek:
lim
2n+(−1)
n
(3n+2)
n→
∞
5
kiejo:
1. Znajdz dla poniższych ciągów granice dolne i górne.
1
Witek:
Stosunek dwóch liczb jest równy
2
3
. Jeśli mniejszą z nich zwiększymy o 5, a większą zwiększymy o 9, to stosunek ten będzie wynosił
5
8
. Wyznacz te liczby.
4
Klaudia:
Cześć Potrzebuje pomocy a raczej wyjaśnienia czy cos takiego da sie obliczyc i z czego mam skorzystać
2
Mateusz:
x
4
+3x
2
−4
wykaż, że funkcja f(x)=
ma tylko jedno miejsce zerowe.
x−1
3
Mateusz:
rozwiązaniem nierówności: −x
2
+bx+c≥0 jest przedział <−1,5>. Wyznacz b i c.
2
iza:
witajcie,
2
Łukasz1:
π
1
sin(3x−
)<
Nie potrafie robic nierownosci trygonometrycznych
7
2