zadanie dotyczy geometri analitycznej ale ja nie mam pojęcia jak je zrobić
Patrycja: Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A = (−4, −2) B = (8,2) C = (0,8). Oblicz długość wysokości
trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka C.
21 paź 17:15
mat: podpowiem
napisz równanie pr. przech. przez A,B →zastosuj równ. pr przech. przez 2 punkty
następnie znajdź odl. punktu C od tej prostej →zastosuj wzór na odl. punktu od prosej
21 paź 17:36
Patrycja: | | 2+2 | |
pr AB: y + 2 + |
| (x+4) |
| | 8+4 | |
i dalej nie wiem co z tym zrobić
21 paź 19:00
Patrycja:
wynik końcowy to 12√10 zgadza się?
21 paź 19:33
ak1: Błąd, nie przeniosłaś 2 z lewej na prawą
21 paź 20:14
mat: | | 26√10 | |
wg moich obliczeń d= |
| |
| | 10 | |
21 paź 20:29
Patrycja: Nie rozumiem gdzie jest ten błąd?
22 paź 16:11
Patrycja:
22 paź 16:40
Bogdan:
| | 1 | | 4 | |
Przelicz jeszcze raz: y + 2 = |
| x + |
| , przy przenoszeniu elementów zmieniamy |
| | 3 | | 3 | |
znak na przeciwny
22 paź 16:43
Patrycja: y+2−13x−43=0 ?
22 paź 20:07
Patrycja:
22 paź 22:54
22 paź 23:06
Patrycja: hmmm... ale dlaczego −2 skoro 2 było po tamtej str?
23 paź 18:04