rownanie wykladnicze
martinez: (√2−√3)x + (√2+√3)x = 4
21 paź 23:18
Eta:
podpowiadam
21 paź 23:39
Eta:
zauważ ,że
√2 −√3*
√2+√3 =
√(2−√3)(2+√3)=
√4 −3= 1
więc można zastosować podstawienie
(
√2+√3)
x= z to (
√2−√3)
x=
1z
otrzymasz równanie:
wyznacz "z" i następnie wróć do podstawienia i wyznacz "x"
Powodzenia
21 paź 23:44
Eta:
Bardzo ładne wyniki wyszły:
z2 −4z +1=0 Δ= 2√3
z1= 2 +√3 v z2 = 2 −√3
więc:
(2+√3)x = (2+√3)2 v (2 +√3)x = (2−√3)2 = (2+√3)−2
to;
odp: x =2 v x = −2
22 paź 00:05
Eta:
O.o
martinez zamiast podziękować , to się "zmył" i poszedł
22 paź 00:07
AROB: SAMO ŻYCIE

!
22 paź 00:29
Eta:
"Samo Życie" to:
Dobry serial w Polsacie

Kiedyś oglądałam ( a teraz forum zabiera mi czas
22 paź 00:36
AROB: Ja też mam trudności z jego oglądaniem (a lubię go), więc nagrywam i w wolnej chwili oglądam.
22 paź 00:49
Eta:
Pożyczysz kiedyś taśmy

Mogę przyjechać i pooglądamy (i nie tylko )

Może
Bogdan też zechce się "załapać" ?
22 paź 01:00
Bogdan:
Bardzo chętnie
22 paź 01:07
AROB: O, miła propozycja

!
Jedyny problem taki, że nagrywam każdego dnia i po obejrzeniu likwiduję, robiąc miejsce na
kolejną serię nagrań z danego dnia.

A pomysł przedni

! <wesoły>
22 paź 01:08
Bogdan:
A kto by tam oglądał filmy podczas takiego spotkania?
22 paź 01:13
Eta:
Pisałam ,że ew. film i "nie tylko" więc się nie wymiguj

Idę zaraz spać , bo "padam"
Dobranoc
AROB i
Bogdanie do jutra!
22 paź 01:15
Eta:
Ot i to
22 paź 01:16
Bogdan:
To ja się piszę na to "nie tylko"
Dobranoc
22 paź 01:17
AROB: Dobrej nocy [E[Eto]] i
Bogdanie. Do jutra

! Pozdrawiam.

P.S. Rozważajcie tę propozycję

!
22 paź 01:21
tim: Bogdanie, gdy się pojawisz, zajrzyj proszę na pocztę.
Eto, odezwij się...
22 paź 19:42