matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.11.2017
Zadania
Odp.
4
kulka:
1 −
3
√
x
1 −
5
√
x
12
kali:
a+b=1 a
2
+b
2
=2
8
Sophie:
Dany jest wielomian W( )x x = + 2 8 nx + + mx 3 2 . Wyznacz liczby m i n, jeśli wiadomo, że reszta
1
janek:
Ile jest różnych permutacji zbioru {1, 2, . . . , n} mających k cykli, takich, że jedynka jest w cyklu l−elementowym?
1
mil:
Na egzamin ustny przygotowano 60 różnych pytań, z których student losuje 5. Jeżeli zna rozwiązania wszystkich – dostaje ocenę 5. Jeżeli umie odpowiedzieć na 4 pytania –
3
Kamil:
w jaki sposob moge policzyc taka granice lim(|x+y|
2
)/(x
2
+y
2
) przy (x,y)→(0,0) bez uzywania wspolrzednych biegunowych
3
olaa:
W urnie znajdują się 4 kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy bez zwracania 3 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy co najmniej 3 kule białe?
3
Czarek:
Dobry wieczór mam zadnko Wykazać ,że ∀a,b∊R+ : a<b ⇒ (b−a)/b<ln (b/a)<(b−a)/a
2
jarosław:
Cześć Jak sobie poaradzić z czymś takim?
1
Maciek:
W trójkącie równoramiennym ABC ramię AC jest dwa razy dłuższe od długości podstawy AB. Wysokości poprowadzone z wierzchołków A i B przecinają ramiona trójkąta odpowiednio w punktach
1
studenciak:
Jakie sa¸ mozliwe wartosci wyznacznika macierzy rzeczywistej A stopnia n, jezeli: c)
11
Macko z Bogdanca:
Pierwiastek z liczby zespolonej
2
Alis:
Przyklad bijekcji z N→Z , Z− l. całkowite
0
Matuesz:
Mam do zapisania wzór Taylora dla funkcji f(x)=cosx ,x
0
=π/4 , n=5 . Problem pojawia się gdy mam
1
wika:
Dane jest przekształcenie liniowe f;R4−>R3 , f(x,y,z,t)=(x+2z+5t,y+z+t,−x+5t+3z) a) Sprawdz,czy wektor (3,2,1,−1) należy do jądra przekształcenia f;
1
tommy:
Rozwiąż równanie: a) 2
|
x
|
−
7
= 4
1
−
|
x
|
3
miki 66:
Wyznacz wartość najmniejsza i najwieksza f (x)=−1/2 (x+5)
2
−10 w przedziale <−3;5>
3
Weronikaaa:
Wyprowadzenie podstawowych wzorów na całki− czy ma ktoś jakieś materiały, w których wyprowadzono te wzory? Tytuły książek, strony internetowe itp? Może być po polsku i angielsku.
1
Maciek:
Jeśli mam trójkąt ABC, A=(a,b), B=(c,d) C=(e,f), to gdzie leży środek okręgu wpisanego w ten trójkąt, jakie są jego współrzędne?
2
Jabur:
Dany jest walec o obj. V i pole pow. cał. S. Znaleźć promień podstawy stożka. V −dane
1
Maciek :) :
Lim
x
→0
sin56x
sin5x
1
tomek :
Rozwiąż graficznie nierówność:
1
Jacek:
https://www.zadania.info/d46/9776118 wyjaśni mi ktoś skąd w drugim sposobie wzięli wysokość?
2
Zuzanna:
Wiedząc, że lim
x
→0 (1+x)
1
x
=e uzasadnić : A. Lim
x
→0
e
x
−1
x
=1
2
Maciek:
Dany jest okrąg o promieniu r, prosta k nie mająca z danym okręgiem punktu wspólnego oraz punkt A leżący na prostej k. Liczba okręgów stycznych do danego okręgu oraz do prostej k w punkcie
2
Skrzypek:
Jednym z pierwiastków wielomianiu w(x)=(m−1)x
3
+x
2
−3mx−m jest liczba 2. Wyznacz wartość parametru m oraz pozostałe pierwiastki wielomianu w.
0
Jacob:
W każdej z 5 urn pierwszej serii znajdują się 4 kule białe i 6 czarnych, a w każdej z 4 urn drugiej serii znajduje się 9 kul białych i 7 czarnych. Sięgamy losowo do jednej
5
Help me:
Witam, może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak rozwiązać te zadanka?
17
Student:
Z talii 52 kart wylosowano trzy razy po jednej karcie (nie zwracając po losowaniu karty do talii). Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej dwie z nich przedstawiają asa?
0
Zaben1337:
Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji −cos(2x+π)−4ln
2
e
−2
3
gdy x∊<−π/2,0> Funkcja odwrotna wyszła y= arccos(−9−y)−pi/2. Pytanie, co zrobić z tym"x należy", jak to
3
imie:
(1−3i)
3
2+2i
robie ten wzor skronego mnozenia to wychodzi mi 19−9i nie wiem czy dobrze i potem chce pomnozyc przez 2−2i ale bezsensu liczby wychodza
0
Janusz Tracz:
Jak znaleść funkcję odwrotną do
3
Maciek:
jaki jest wzór na okrąg styczny do 3 prostych?
1
Daria18:
Pomoże mi ktoś w tym zadanku
3
Matt:
Uzasadnij nierówność, jezeli a ∊ (0;1)
2
smagda:
Proszę bardzo o pomoc
0
Sophie:
W konkursie Jaka to piosenka? uczestnik zna 12 spośród przygotowanych 20 piosenek. Prowadzący przedstawia mu 4 piosenki. Uczestnik musi odgadnąć tytuł co najmniej jednej
3
Tomek:
x
2
−(4b+3)+3b
2
+3b
Wyznacz wszystkie wartości parametru b, dla których równanie
ma dwa
x−2
rozwiązania różnych znaków.
1
Pochodny:
Policz mi ktoś pochodną z tego?
2
To:
Mam problem z tym zadaniem Wyznacz ekstrema lokalne:
5
damian:
Obliczy ktoś dla mnie wartość wyrażenia:
5
Nowicki:
1
∑ sin(tg
)
√
n
1
monika:
Trójkąt o kątach 44
o
56
o
, 80
o
podziel na dwa trójkąty prostokątne. Znajdź kąty otrzymanych trójkątów.
1
Gg:
Lim x do 0 5x/sin7x
3
Andrzej:
Napisz równanie prostej w postaci ogólnej, gdy: A=(0,1) B=(2,0)
17
Sophie:
Prostokąt o bokach długości , jest podobny do prostokąta o bokach długości , . Wykaż, że te prostokąty są kwadratami.
4
Maciek:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez punkt P 4x+2y−1=0
3
Blee:
A niby dlaczego kres dolnu =1
To juz 1/2 nie moze nalezec do zbioru A
1
Andrzej:
Witam, mam do zadanie dla jakich x ∊ R wzór przybliżony cosx≈1−(x
2
)/(2) można stosować z błędem
2
Krzysztof Bądaruk:
Zbadaj monotoniczność ciągu o wyrazie a
n
.
2
Maciek:
Dajcie mi jakieś fajne zadanie z liczb zespolonych, ale jeszcze bez postaci wykładniczej
2
Maciek:
Okrąg przechodzący przez punkt A = (−1, 1) jest styczny do prostej o równaniu y = x — 2 w punkcie P = (4, 2). Wyznacz równanie tego okręgu.
2
frustracja:
Dzień dobry, mam pytanie co do metody Gaussa przy rozwiązywaniu równań liniowych. Co gdy cały ostatni wiersz po przekształceniach jest zerowy? Wtedy wychodzi więcej równań
2
Marko Polo:
x
3
−2x=0 x
3
−2x
2
=0
8
bubek:
Dla jakich wartości parametru p równanie ma pierwiastki o jednakowych znakach: 2x
2
+ (1+3p)x + p(p+1)=0
6
olka:
Jak rozpocząć liczyć taka całkę? xe
x
2
(x
2
+1)
3
Maciek:
n!
co to było w kombinatoryce?
a
1
!a
2
!...a
k
!
2
Krzysztof Bądaruk:
an=1/n W odpowiedziach mam, że ciąg ten jest malejący. W jaki sposób to sensownie rozpisać ?
2
Agata:
Na czworokącie opisano okrąg. Oblicz cosinus kąta ADC |AB|=2
0
...:
Hej
Jest na tym forum ktoś kto zdaje mature z fizyki?
10
Małgosia:
25
3
−log5 p {15}
4
Ddraig:
znajdź wszystkie wartości liczby x dla której ciąg x−7,5,15 jest ciągiem geometrycznym
1
Nowicki:
http://matematyka.pisz.pl/forum/361836.html
4
falcon_lover99:
Witam, proszę o pomoc z następującym zadaniem:
2
Anna:
zbadaj czy istnieją takie wartości parametru k, m ( k , m ∊ R ) dla których funkcja f jest różniczkowalna w zbiorze R wyznacz f
,
4
Macierz:
Dzien dobry Mam pytanie
4
Ddraig:
dany jet ciąg geometryczny (an), w którym a3=1 i a4=2.Wyznacz iloraz tego ciągu,pierwszy wyraz tego ciągu oraz sumę 10 kolejnych początkowych wyrazów tego wyrazu.
3
AndroidX23:
Hej Jakie zbiory polecacie do testu ósmoklasisty?
2
Ddraig:
Liczby−1,x+3,2 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny .Wyznacz x
4
ktoś:
Mam krótkie pytanko Czy jak w postaci trygonometrycznej mam, że i*sin(alfa) ma być równe 0 to
7
algebra:
Czy istnieje homomorfizm f: (Z, +)→(Q, +), f(1)=7 ?
17
Alicja:
Pochodna z funkcji
3
Twoj Nick:
Aby obliczyć zadanie muszę zrzutowac wektor F na Fc. schemat −
https://ibb.co/gNvYV6
6
Nowicki:
1
Szereg sin(tg
)
√
n
Jaki jesr zbiezny i rozbiezny
1
Andre:
Wyznaczyć rząd macierzy w zależności od parametru ∊ℛ
17
Natalia:
W trójkącie prostokątnym kąty ostre mają miary α, β, przeciwprostokątna ma długość 13, a sinα+ sinβ= 17:13 i sinα − sinβ= 7:13. Wynika z tego, że:
1
Amator:
Witam. Czy mógłby ktoś mi rozjaśnić o co chodzi? Mam takie dwa zadania:
14
jc:
Raczej taki: 11/20, 1/3+1/4, 1/4+1/5+1/6, 1/5+1/6+1/7+1/8, ...
3
ktoś:
W sumie to już rozumiem prawie wszystkie zadania z grup czy ciał. Problemy mam tylko gdy pojawiają się f(x) czy g(x) zamiast przykładowych x,y.
1
Kubar:
Zapotrzebowanie przemysłu w zakresie czółenek tkackich jest pokrywane w 45% przez zakłady A, w 35% przez zakłady B, reszta przez zakłady C, przy czym co do
1
Kuba:
Prawdopodobieństwo celnego pojedynczego strzału wynosi 1/4. Obliczyć prawdopodo−
7
dave:
Witam, jest ktoś w stanie sprawdzić czy poniższe dwa zadania dobrze zrobiłem ? A jeżeli nie mógłbym prosić o objaśnienie jak
3
Weronika:
lim→
∞
lnx/e
x
6
Paskudztwo:
Niech A bedzie niepustym zbiorem. Dowiedz, ze jesli f: 2
A
→ A to f nie jest roznowartosciowa. Fzgasufga: Uzyj dowodu przez sprzecznosc. W dowodzie uzyj f
−1
by uzyskac funkcje g: A → 2
A
,
3
Nowicki:
Jak zbadać zbieżność szeregu naprzemiennego kryterium leibnitza. Na czym polega to kryterium
7
Proszeʞ:
Hej, mam problem z permutacjami/zlozeniami.
12
Paweł:
Witam, bardzo mi zalezy na rozwiazaniu wraz z wytlumaczeniem krok po kroku tych dwoch zadan. Co mnie glownie w nich nurtuje to KIEDY moge podnosic stronami do kwadratu (wiem ze jest mowa o
0
gość:
Rozwiązać równanie różniczkowe jednorodne: ty'=3y−2t−2
√
ty−y
2
1
gabi:
Zbiorowość 500 małżeństw zbadano pod względem liczby dzieci(x) i czasu trwania małżeństwa(y). Okazało się,że średnia arytmetyczna dla kwadratów wartości cechy y wynosi 149,
5
ZGC:
Co robić, gdy sprzężenie nie daje efektu? Zadanie polega na obliczeniu granicy funkcji przy n dążącym do niskończoności.
9
ZGC:
Oblicz granicę: