Oblicz:
Małgosia: 253−log5 p {15}
Proszę o pomoc w rozwiązaniu ☺
16 lis 14:52
Jerzy:
Masz dobry kalkulator ?
16 lis 14:56
Małgosia: Nie
16 lis 15:04
Adamm: log5√15 jest liczbą niewymierną
16 lis 15:05
Małgosia: 253− log5 √15 − tak powinno byc
16 lis 15:05
Jerzy:
To nie policzysz ,bo potrzebna jest wartość : log
53
| | 1 | | 1 | |
= 253 − |
| log513 = 253 − |
| (log5 + log53} = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= 253 − |
| (1 + log53) = |
| | 2 | |
16 lis 15:06
Małgosia: Wynik, który ma wyjsc; 1041 2/3
16 lis 15:06
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Chochlik: = 253 − |
| log515 = 253 − |
| (log55 + log53) = .... |
| | 2 | | 2 | |
16 lis 15:07
Jerzy:
Ciekawe, bo samo 253 = 15 625
16 lis 15:08
Jerzy:
Jaka jest pełna treść zadania ?
16 lis 15:09
Małgosia: Tylko; Oblicz:
16 lis 15:18