Liczby zespolone - postać trygonometryczna
ktoś: Mam krótkie pytanko
Czy jak w postaci trygonometrycznej mam, że i*sin(alfa) ma być równe 0 to
daje α = π + kπ , bo okresowośc dla sin = 0 to kπ, czy α = π + 2kπ, aby kąty były równe sobie
zawsze?
16 lis 13:25
Jerzy:
Miejsca zerowe funkcji: f(x) = sinx , to: x = kπ
16 lis 13:27
ktoś: Prawda, ale jednak czy w postaci trygonometrycznej liczby zespolonej kąty przy sinusie i
cosinusie nie muszą być takie same, albo równe w swojej okresowości?
16 lis 13:28
Jerzy:
Tak , muszą być, to jest zawsze ten sam kąt.
Zauważ,że postać trygonometryczna , to: z = |z|(cosα + isinα)
16 lis 13:35
ktoś: Ok dzięki
16 lis 13:36