Oblicz granicę
ZGC: Co robić, gdy sprzężenie nie daje efektu?
Zadanie polega na obliczeniu granicy funkcji przy n dążącym do niskończoności.
lim=
√n+100−
√2n
Po sprzężeniu wyrażenia otrzymuję:
| | 100−n | | −∞ | |
lim= |
| , czyli |
| |
| | √n+100+√2n | | ∞ | |
16 lis 01:39
Adamm: √n+100−√2n=√n(√1+100/n−√2)→−∞
16 lis 01:50
16 lis 01:51
PW: √n+100−√2n = √n(√1+100n−√2)
Ciąg w nawiasie ma skończoną granicę.
Takie są zgubne skutki myślenia schematami typu "mnoźę przez sprzężenie".
16 lis 10:49
kochanus_niepospolitus:
PW ... wymnożenie błędem nie było ... problem w tym, że później skończyła się już wiedza i nie
wyciągnął √n i nie podzielił licznika i mianownika.
16 lis 10:53
PW: Bardziej mnie niepokoi, że Adamm napisał już to samo nocą, a ja tego nie zauważyłem.
16 lis 11:00