zad
Sophie: Prostokąt o bokach długości , jest podobny do prostokąta o bokach długości , . Wykaż,
że te prostokąty są kwadratami.
16 lis 16:58
Blee:
Aaaa ... i juz wszystko jasne ... grunt to napisac dlugosci bokow tych prostokatow.
16 lis 17:01
Sophie: o bokach a i b długosci a+5 ,b +5
16 lis 17:05
Sophie: Prostokąt o bokach długości a i b jest podobny do prostokąta o bokach długości a+5 , b+5
Wykaż,
że te prostokąty są kwadratami.
16 lis 17:06
Sophie:
16 lis 17:23
Blee:
Wymnoz, redukuj, to Ci wyjdzie.
16 lis 17:25
Sophie: ROzwiaż
log2(πa) + log2(π+a) ≥ 2log{π+a − logπ π
16 lis 17:49
Sophie: Wierzchołki trójkąta równobocznego leżą na paraboli, będącej wykresem funkcji .
Punkt leży w wierzchołku paraboli. Znajdź współrzędne jednego z pozostałych wierzchołków
trójkąta.
16 lis 17:55
Sophie:
16 lis 17:57
Sophie: prosze o pomoc
16 lis 18:12
PW: Dziecko, to czego w końcu chcesz? Przyjmujemy tu zasadę: jedno zapytanie − jedno zadanie.
16 lis 18:15
Sophie: rozwiąż , te pierwsze
16 lis 18:21
PW: Jeden z prostokątów ma boki o długościach a i b, drugi − o długościach a+5 i b+5. Stosunek
długości boków tych prostokątów musi być taki sam (dłuższego do dłuższego i krótszego do
krótszego), bo są podobne. Oznacza to, że
(w gruncie rzeczy to samo napisała [PBlee]].
Po wymnożeniu obu stron przez iloczyn mianowników dostajemy
a(b+5) = b(a+5)
ab + 5a = ba + 5b
5a = 5b,
skąd
a = b,
co kończy dowód (boki mniejszego prostokąta są jednakowej długości, jest on zatem kwadratem;
większy prostokąt jest podobny do kwadratu, musi być też kwadratem).
16 lis 18:29
Sophie: Dany jest trójmian kwadratowy f x ( )= + ( ) m x 1 2 − − ( ) m x 2 2 − − ( ) m 1 2 . Oblicz,
dla jakich
wartości parametru m suma odwrotności sześcianów dwóch różnych pierwiastków tego trójmianu
jest mniejsza od 2.
16 lis 20:06
Sophie: f(x)=(m+1)x2 − (2m−2)x − 2(m−1)
16 lis 20:08
PW: Sophie, przeczytałaś uwagę z 18:15?
16 lis 20:10
Sophie: nie mam wyniku a mam zrobione i nwm czy dobrze
16 lis 20:13
PW:
Gęś z prosięciem.
16 lis 20:16
Chris: @PW to nie kończy dowodu....
7 sty 00:27