rownania
bubek: Dla jakich wartości parametru p równanie ma pierwiastki o jednakowych znakach:
2x2 + (1+3p)x + p(p+1)=0
Przyjęłam założenia:
1) Δ ≥ 0 (bo tylko wtedy istnieją dwa pierwiastki − albo dwa różne gdy Δ > 0, albo jeden
podwójny gdy Δ = 0)
2) x1*x2 > 0 (bo mają być pierwiastki o jednakowych znakach − 'minus' razy 'minus' da 'plus'; z
plusami wiadomo)
Wyliczyłam deltę i przyrównałam z 0, wyszło mi p = 1.
Z drugiego warunku wyliczyłam korzystając z wzorów Viete'a i że p2 > p, czyli jakby wszystkie
liczby R to spełniają oprócz 0 i 1.
Odpowiedzią byłby zbiór pusty.
Gdzie popełniłam błąd? Mam dobre założenia? Mógłby ktoś mi pomóc?
16 lis 16:19
the foxi: Delty nie przyrównuj do zera, tylko sprawdź, dla jakich p spełnia zał. nr 1.
16 lis 16:22
bubek: Delta mi wyszła w postaci równania kwadratowego p2 − 2p + 1... więc co mam z tym zrobić?
16 lis 16:25
bubek: Delta z delty p wychodzi 0, stąd p = 2/2 = 1
16 lis 16:25
the foxi: p
2−2p+1≥0 zgodnie z zał. nr 1

(p−1)
2≥0
p∊ℛ
16 lis 16:27
bubek: Aaaa, faktycznie.
A z tego drugiego równania jeśli wyszło mi p2 − p >0 to mam przedział...? (−∞;0) U (1,+∞)?
16 lis 16:28
bubek: ?
16 lis 16:37
the foxi: No niezbyt.
x
1*x
2>0
p(p+1)>0
p∊(−∞;−1)∪(0;+∞)
16 lis 16:39
the foxi: Oczywiście bierzemy pod uwagę część wspólną obu założeń, co jednak nie zmienia ostatecznego
wyniku.
16 lis 16:41