Czy jest grupą
ktoś: W sumie to już rozumiem prawie wszystkie zadania z grup czy ciał. Problemy mam tylko gdy
pojawiają się f(x) czy g(x) zamiast przykładowych x,y.
Załóżmy że (G,#) jest grupą. Rozważmy (Gx, *), gdzie X jest jakimś zbiorem oraz
(∀x∈X)(f*g)(x) = f(x)#g(x). Udowodnij, że (Gx, *) jest grupą
16 lis 11:04
jc: Masz funkcje f,g,h, ... przekształcające X w G.
(f*g)(x) = f(x)#g(x)
Przykład
X=1,2,3
G=(R,+)
(GX,#) to wektory z R3 z dodawaniem.
f(1)=3, f(2)=5, f(3)=1
g(1)=7, g(2)=4, g(3)=3
h=f*g
(f*g)(1) = f(1)+g(1)=10
(f*g)(2) = f(2)+g(2)=9
(f*g)(3) = f(3)+g(3)=4
h(1)=10, h(2)=9, h(3)=4
=======
Wracamy do zadania.
[(f*g)*h](x)=(f*g)(x)#h(x)=(f(x)#g(x))#h(x)=
=f(x)#(g(x)#h(x))=f(x)#(g*h)(x)=[f*(g*h)](x)
czyli (f*g)*h=f*(g*h)
itd.
16 lis 11:31
ktoś: Czyli przykładowo 2. warunek z elementem neutralnym
f(x)*e(x) = e(x)*f(x) = f(x)
(f*e)(x) = f(x)#e(x) <− Tutaj jako, że (G,#) jest grupą, więc element neutralny tutaj też musi
istnieć
Dobrze myślę?
16 lis 12:28
jc: Tak.
Element neutralny w GX, to funkcja stała u: X→G, u(x)=g,
gdzie g jest elementem neutralnym w G.
16 lis 12:36