Losowanie kart z talii,rzut monetami Sprawdzenie rozwiązania zadania
dave: Witam, jest ktoś w stanie sprawdzić czy poniższe dwa zadania dobrze zrobiłem ? A jeżeli nie
mógłbym prosić o objaśnienie jak
to powinno być zrobione ?Z góry dziękuję i pozdrawiam
1. Z talii 24 kart losujemy jednocześnie trzy karty. Obliczyć prawdopodobieństwo p tego, że
otrzymamy dokładnie jednego Asa
| | | | 3*190 | | 570 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 2024 | | 2024 | |
2. Rzucamy pięć razy dwiema monetami.Oblicz prawdopodobieństwo, że dwukrotnie otrzymamy na obu
monetach orły
| | | | 1 | | 3 | | 1 | | 9 | | 90 | |
P(S=2)= | * ( |
| )2 * ( |
| )3 = 10 * |
| * |
| = |
| |
| | | 4 | | 4 | | 16 | | 24 | | 1024 | |
16 lis 10:20
16 lis 10:35
16 lis 10:35
PW: Zadanie 1. Dlaczego liczysz, że zdarzeniu "wyciągnięto dokładnie jednego asa" sprzyja
zdarzeń elementarnych?
16 lis 10:36
dave: Dziękuję, bardzo wszystkim nie wiem czemu doliczyłem się 3 asów w talii a nie 4. A co z
zadaniem nr 2 ?
16 lis 10:45
Jerzy:
Merytorycznie dobrze, rachunkowo − nie wiem.
16 lis 10:49
kochanus_niepospolitus:
rachunkowo też dobrze
| | 9 | |
tylko błąd w zapisie masz |
| |
| | 64 | |
| | 90 | | 45 | |
Oraz skracamy: |
| = |
| |
| | 1024 | | 512 | |
16 lis 11:00
dave: Przy przepisywaniu źle napisałem, dziękuję bardzo
16 lis 11:11