Dany jest walec o obj. V i pole pow. cał. S. Znaleźć promień podstawy stożka
Jabur: Dany jest walec o obj. V i pole pow. cał. S. Znaleźć promień podstawy stożka.
V −dane
S−dane
V=
13πr
2*h , gdzie h to wyokość stożka a r promień podstawy
S=πrl+πr
2 , gdzie l to tworząca stożka
no i jeszcze z mozna użyć tw. Pitagorasa => l
2=h
2+r
2
V=
13π(l
2−h
2)h
3Vπ=(l
2−(
3Vπr2)
23Vπr2
teraz sie troche skraca
1=((
S−πr2πr)
2−(
3Vπr2)
2)
1r
no i mamy rownanie z samym r ale wychodzą r
6 i nwm jak sie ich pozbyć. Prosze o pomoc. Może
źle myslalem przy podstawieniach.