Funkcja wykładnicza i logarytmiczna PILNE
Help me: Witam,
może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak rozwiązać te zadanka?
~rozwiąż równanie x(log2 2x)=4
~w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów, których współrzędne
spełniają nierówność log2 x2+y≤2
~w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów, których współrzędne
spełniają nierówność log(x−y) (x+y)≤1
Proszę, jutro test a nie mogę sobie całkowicie poradzić :'(
16 lis 19:52
Help me: Bardzo proszę o pomoc :'(
16 lis 20:49
'Leszek: Rownanie : xlog2 2x =4 , dziedzina x>0
log2 (2x)* log2 (x) = log2 4
[ log2 2 + log2 x ] * log2 x = 2 , podstaw log2 x = t
Czyli
t2 +t −2=0 , dokoncz ! !
16 lis 20:55
Help me: x=1/4 lub x=2 − wielkie dzięki jednak nie jest dla mnie jasne logarytmowanie stronami − skąd
się to
bierze? Czyżby był jakiś wzór którego zapomniałem ?

Jeszcze raz wielkie dzięki
16 lis 21:07
'Leszek: Zbior punktow :
log2 x2 + y ≤ 2 , dziedzina : x ε R−{0}
y ≤ 2 − 2*log2 x. , y1 = log2 x , to rysujesz , nastepnie y2 = −log2 x ,
symetria
wzgledem osi X , nastepnie : y = 2*y2 + 2
16 lis 21:14
'Leszek: Logarytmowanie stronami przy odpowiednich warunkach , analogicznie jak pierwiastkowanie
stronami , potegowanie stronami i.t.p ......
16 lis 21:16