najmniejsza i najwieksza warosc funkcji
miki 66: Wyznacz wartość najmniejsza i najwieksza f (x)=−1/2 (x+5)2−10 w przedziale <−3;5>
16 lis 20:56
kochanus_niepospolitus:
1) sprawdzasz wartość funkcji dla x=−3
2) sprawdzasz wartość funkcji dla x=5
3) sprawdzasz czy ta parabola ma wierzchołek wewnątrz badanego przedziału
4) jeżeli ma, to sprawdzasz wartość funkcji w tym punkcie
5) porównujesz wartości funkcji w tych (maksymalnie) 3 punktach
16 lis 20:57
16 lis 20:58
miki 66: f (−3)=−12
f (5)=−60 tak a dalej
16 lis 21:07