grupy
algebra:
Czy istnieje homomorfizm f: (Z, +)→(Q, +), f(1)=7 ?
Czyli z definicji homomorfizmu mam:
f(1)=f(0+1)=f(0)+f(1)=f(0)+7, czyli f(0)=0 tak?
I z wlasnosci: f(eG)=eH mam:
eG=0, eH=0, zatem f(0)=0.
f(0)=0
f(1)=0+7=7
f(2)=f(1+1)=f(1)+f(1)=2*f(1)=2*7=14
f(3)=f(1+1+1)=f(1)+f(1)+f(1)=3*f(1)=3*7=21
Jak obliczyc f(−1)?
16 lis 13:16
Adamm: f(x)=7x
16 lis 13:29
algebra: Czyli homomorfizm f istnieje i f(x)=7x, x∊Z.
16 lis 13:31
Adamm: −1 jest odwrotnością 1, więc f(1) jest odwrotnością f(−1)
16 lis 13:39
algebra: Jo Adam chuja wisz
16 lis 13:40
algebra: Chcialbym zaznaczyc, ze o 13:40 to ja tego nie napisalem.
16 lis 13:49
Adamm: wiem
16 lis 13:50
algebra:
Czyli f(−g)=−f(g).
Dla g=1, f(−1)=−f(1)=−7.
16 lis 13:51