Granica logarytmu
ZGC: Oblicz granicę:
| | n+3 | |
lim = ln( |
| )nprzy n −> ∞ |
| | n | |
16 lis 00:20
16 lis 00:22
Bogdan:
| | n + 3 | | 3 | | 3 | |
Podpowiedź: |
| = 1 + |
| i limn→∞(1 + |
| )n = e3 |
| | n | | n | | n | |
16 lis 00:23
ZGC: To jest ze wzoru mówiącym o :
16 lis 00:28
Kamil: tak przy n→∞
16 lis 00:28
ZGC: Generalnie to nie mieliśmy tego wzoru podanego na zajęciach, czy jest jakiś inny sposób,
lub nie wiem, wyprowadzanie go z tych podstawowych?
16 lis 00:35
16 lis 00:38
Adamm: | | a | | a | |
(1+ |
| )n=[(1+ |
| )n/a]a→ea |
| | n | | n | |
16 lis 00:39
ZGC: Z tym ciągiem w moim wzorze, nie miałem go na myśli,
chodzi mi o to, że sam wzór znalazłem w internecie, nie mieliśmy go ani na wykładach,
ani na ćwiczeniach, więc zastanawiam się, czy istnieje możliwość wyprowadzenia go ze wzoru:
16 lis 00:41
Blee:
Oczywiscie ze istnieje taka mozliwosc. Jak bede przy komputerze to Ci wszystko opisze.
16 lis 07:48