matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bijekcja
Alis:
Przyklad bijekcji z N→Z , Z− l. całkowite
16 lis 21:33
Adamm:
załóżmy że N jest bez zera f(2n)=n f(2n+1)=−n n∊N f(1)=0, f(2)=1, f(3)=−1, f(4)=2 itd.
16 lis 21:41
Alis:
Dziękuję piękne rozwiazanie !
16 lis 21:55