Calka
olka: Jak rozpocząć liczyć taka całkę?
xex2(x2+1)
16 lis 16:17
olka:
16 lis 16:29
Adamm: t=x2+1
i przez części
16 lis 17:41
grzest:
Całkuję przez części, korzystając z wzoru ∫vdu=vu−∫udv.
| | 1 | |
∫xex2(x2+1)dx= |
| ex2(x2+1)−∫xex2dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | ex2 | | x2ex2 | |
= |
| ex2(x2+1)− |
| +C= |
| +C. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
du=xex2dx u=∫xex2dx= |
| ex2 |
| | 2 | |
v=x
2+1 dv=2xdx
16 lis 20:23
olka: Dziękuje bardzo
16 lis 21:51
olka: Dlaczego całka z ex2=1/2 zamiast 1/2x?
16 lis 22:27
olka: Dobra wiem
16 lis 22:29