Napisz równanie prostej równoległej do prostej l
Maciek: Napisz równanie prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez punkt P
4x+2y−1=0
P=(1,4)
16 lis 16:58
Kamil: 2y=−4x+1
4=−2+B
b=6
y=−2x+6
16 lis 17:01
the foxi: 4x+2y−1=0
2y=−4x+1
y
1=−2x+0.5
prosta równoległa musi mieć ten sam współczynnik kierunkowy
y
2=−2x+b
P(1,4)
4=−2*1+b
Działaj.
16 lis 17:01
Maciek: Dziękuję za pomoc.
16 lis 17:04
Mila:
k: 4x+2y−1=0
m||k⇔
m: 4x+2y +C=0 i P=(1,4)∊m⇔
4*1+2*4+D=0
d=−12
m: 4x+2y−12=0 /:2
2x+y−6=0
16 lis 20:36