Na czworokącie opisano okrąg. Oblicz cosinus kąta ADC
Agata: Na czworokącie opisano okrąg. Oblicz cosinus kąta ADC
|AB|=2
|BC|=3
|CD|=5
|AD|=4
Poprosiłabym całe rozwiązanie wraz z odpowiedzią, z góry dziękuje!
16 lis 15:25
Jarek: Podpisuje sie, też dostałem to zadanie potrzebowałbym rozwiązania na dzisiaj
16 lis 17:06
Mila:

1) β+δ=180
cosδ>0, cosβ<0
2)
Z tw. cosinusów:
p
2=2
2+3
2−2*2*3cosβ⇔p
2=4+9−12cos(180−δ)⇔p
2=13+12cosδ
p
2=4
2+5
2−2*4*5*cosδ⇔p
2=16+25−40cosδ
13+12cosδ=41−40 cosδ
52cosδ=28
==========
16 lis 20:51