Wysokości trójkąta równoramiennego
Maciek: W trójkącie równoramiennym ABC ramię AC jest dwa razy dłuższe od długości podstawy AB.
Wysokości poprowadzone z wierzchołków A i B przecinają ramiona trójkąta odpowiednio w punktach
K i L. Jaki jest stosunek BC do AB, BK do AB i KL do AB?
16 lis 21:53
iteRacj@:

|AC| = |BC|
|AC| = 2|AB|
stąd
|AB| = 2|AD|
|AC| = 4|AD|
ΔADC ∼ ΔABK (kkk)
|AB| = 4|KB|
|AB| = 1/2*|AC|
|AB| = 4|KB|
|CB| = 8|KB|
|CK| = 7/8*|CB|
LK ∥ AB
ΔABC ∼ ΔCLK (kkk)
| |KL| | | |CK| | |
| = |
| = 7/8 |
| |AB| | | |CB| | |
16 lis 23:45