wartość wyrażenia algebraicznego
damian: Obliczy ktoś dla mnie wartość wyrażenia:
|
√5 − 4| + |
√5 − 2 =
chciałbym to zrozumieć, z góry dziękuję
16 lis 17:59
Kamil: jeśli wartość pod modułem jest ujemna to przepisujesz że zmienionym znakiem
16 lis 18:03
Kamil: −(√5−4)+(√5−2)=
16 lis 18:04
damian: a powiesz skąd wziął się minus przed pierwszym nawiasem?
16 lis 18:08
Adamm:
|x|=x dla x≥0
−x dla x<0
√5−4 jest ujemne, więc
|√5−4|=−(√5−4)
za to √5−2 jest dodatnie
więc
|√5−2|=√5−2
16 lis 18:10
To: najprosciej:
I1−2I = 1
więc inaczej mozna zapisac
−(1−2) = 1
16 lis 18:27