Pochodna
Alicja: Pochodna z funkcji
16 lis 12:59
Jerzy:
| | (−4x3 + 18x)(3 − x2)2 − (9x2 − x4)*(−4x)(3 − x2) | |
y' = |
| |
| | (3 − x2)4 | |
16 lis 13:01
Alicja: Chodzi o to, że muszę to przyrównać do 0 i w odpowiedziach jest że miejsca zerowe wychodzą 0,
√3 i −√3, a mi nie wychodzi w żaden sposób 0. Ktoś wie jak to zrobić?
16 lis 13:04
Jerzy:
To w końcu co masz policzyć ? Miejsca zerowe funkcji , czy pochodną ?
16 lis 13:08
Alicja: Kurcze, przecież napisałam, chyba nie obwód twojego żołędzia... miejsca zerowe...
16 lis 13:10
Jerzy:
y bezczelna gówniaro ...właśnie ci miałem napisać, ale po tym tekście, to spadaj.
16 lis 13:12
Alicja: mam zbadać przebieg zmienności funkcji, to jest pochodna drugiego rzędu i chcę ją przyrównać do
0 żeby sprawdzić wypukłość/wklęsłość i pp. W odpowiedziach wychodzi 0, √3 i −√3
16 lis 13:13
PW: I jeszcze ma kłopoty z mową polską

Tej pani już nie obsługujemy.
16 lis 13:14
Alicja: ej to nie ja napisałam.... Ktoś chyba nie ma jak czasu zapełnić i się bawi w debilne żarciki
16 lis 13:14
Jerzy:
OK ... To co masz w pierwszym poście, to jest pierwsza pochodna ?
16 lis 13:15
Alicja: to już jest pochodna z pochodnej− drugiego rzędu
16 lis 13:16
Jerzy:
To co ja napisałem 13:01 , to pochodna z twojeg pierwszego postu
i ona zeruje sie dla tych x, które podałaś.
16 lis 13:17
Alicja: funkcja pierwotna wygląda tak:
16 lis 13:18
Alicja: tylko, że nie wiem skąd 0
16 lis 13:18
Jerzy:
Nie ... nie zeruje się ,dla x = √3 , ani dla x = −√3 , bo te wartości nie należą
do dziedziny funkcji.
16 lis 13:23
Alicja: bo kończę na
−x4 − 6x2 + 27= 0
t= x2
−t2 − 6t +27 =0
t1= 3
t2= −9
x= √3 lub x= −√3 i co z tą −9?
16 lis 13:23
Jerzy:
Natomiast druga pochodna zeruje się dla x = 0
16 lis 13:25
Alicja: Jurek, dziekuje bardzo za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, moge zadac?
16 lis 13:40