przekształcenia
wika: Dane jest przekształcenie liniowe f;R4−>R3 , f(x,y,z,t)=(x+2z+5t,y+z+t,−x+5t+3z)
a) Sprawdz,czy wektor (3,2,1,−1) należy do jądra przekształcenia f;
b) Wyznacz bazę i wymair jądra przekształcenia f
c) Sprawdz,czy wektor (1,1,4) naezy do obrazu przekształcenia f;
d) Wyznacz bazę i wymiar obrazu przekształcenia f
Proszę o wyjaśnienie ktok po kroku każdego przykładu,bo niestety nie rozumiem tego
16 lis 21:14
jc: (a) Jądro = wektory, których obraz = 0
Sprawdzasz, czy f(3,2,1,−1)=(0,0,0)
(b) Rozwiązujesz równanie f(x,y,z,t)=(0,0,0) czyli układ równań
x+2z+5t=0
y+z+t=0
−x+5t+3z=0
baza jądra = baza przestrzeni rozwiązań
wymiar jądra = liczba elementów bazy
(c) Sprawdzasz, czy równanie f(x,y,z,t)=(1,1,4) ma rozwiązanie
(d) Sprawdzasz, dla jakich (a,b,c) równanie f(x,y,z,t)=(a,b,c) ma rozwiązanie
Pisz, jak będziesz miał z czymś problem.
16 lis 21:25
wika: Nie do końca wiem , co zrobić z d. bo wyznaczyłam sobie macierzowo i wyglada to tak:
1 0 2 5|a
0 5 5 5|5b
0 5 5 5|c+a
wiec aby były rozwiazania to 5b=c+a wiec b=(c+a)/5 i co dalej...?
17 lis 10:44
wika: mam sobie podstawić jakies liczby za c i a? i wyliczyc b i wtedy to bedzie baza?
17 lis 11:06
jc: F(x,y,z) = x(1,0,−1) + y(0,1,0) + z (2,1,3) + t (5,1,5)
u=(1,0,−1)
v=(0,1,0)
w=(2,1,3)
q=(5,1,5)
(0,1,0)=v
w−v=(2,0,3)
w−v+3u=(5,0,0)
(1,0,0)=(1/5)(w−v+3u)
w−v−2u=(0,0,5)
(0,0,1)=(1/5)(w−v−2u)
A więc każdy wektor z R3 przedstawisz jako kombinacje wektorów u,v,w.
Wymiar = 3.
17 lis 11:42