Permutacje
Proszeʞ: Hej, mam problem z permutacjami/zlozeniami.
π = (1)(2,3,4,5)(6,7,8,9)
σ = (1,3,5,7,9,2,4,6,8)
Oblicz
π∘σ
σ∘π
(π∘σ)−1
16 lis 09:18
Proszeʞ: bump
16 lis 10:02
Proszeʞ: tzn znam wyniki:
(1,4,7,6,9,3,2,5,9)
(1,3,6,9,8,2,5,4,7)
ale jak to sie liczy?
16 lis 10:23
jc: Zwyczajnie.
πσ
1 →3 →4
Jak chcesz mieć w formie tabeli, patrzysz dalej na 2, jak formie cykli patrzysz na 4, itd.
16 lis 10:33
Proszeʞ: no tak srednio to rozumiem, moglbys mi podac tego typu rozwiazanie dla pierwszych paru liczb?
16 lis 13:01
Proszeʞ: bump
16 lis 13:41
Adamm: πσ
1→3→4
2→4→5
3→5→2
4→6→7
5→7→8
6→8→9
7→9→6
8→1→1
9→2→3
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 4 5 2 7 8 9 6 1 3 | |
| |
πσ= | |
| | |
16 lis 13:49
Adamm: πσ=(1 4 7 6 9 3 2 5 8)
16 lis 13:54