ciagi
5-latek: dany jest ciag liczbowy (a
n )
| | 11 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a1= |
| an= |
| + |
| +....... |
| n≥2 |
| | 20 | | n+1 | | n+2 | | 2n | |
czyli wedlug mnie mamy taki ciag
| 11 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| + |
| + |
| +.....+ |
| |
| 20 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2n | |
a) zbadac nonotonicznosc tego ciagu
| | 1 | |
b) wykazac ze dla kazdego n∊N an> |
| |
| | 2 | |
c) wykazac ze dla kazdego n∊N a
n<1
jak mozemy policzyc wyraz a
n+1
gdyby bylo caly zcas dodawanie to nie bylo by problemu
16 lis 11:28
jc: Raczej taki:
11/20, 1/3+1/4, 1/4+1/5+1/6, 1/5+1/6+1/7+1/8, ...
16 lis 11:34
5-latek: dzien dobry
jc 
A dlaczego taki ?
16 lis 11:35
kochanus_niepospolitus:
itd.
łatwo zauważyć, że ciąg ten będzie ciągiem ... rosnącym
16 lis 11:36
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| + |
| + ... + |
| + |
| + |
| |
| | n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = |
| + |
| − |
| = |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| − |
| = |
| − |
| > 0 |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | 2n+2 | | 2n+1 | | 2n+2 | |
16 lis 11:39
5-latek: czesc

Ponawiam pytanie dlaczego tak
16 lis 11:43
5-latek: Chodzi mi o to dlaczego tak wyrazy a, a3 a4 itd
16 lis 11:44
kochanus_niepospolitus:
czyli suma kolejny 'n' ułamków z mianownikami będącymi kolejnymi liczbami naturalnymi większymi
od n
16 lis 11:45
kochanus_niepospolitus:
a3 = 'suma 3 ułamków o mianownika liczb naturalnych większych od 3 −−− czyli mianowniki to
będą 4,5,6'
16 lis 11:45
kochanus_niepospolitus:
a100 = 'suma 100 ułamków z mianownikami z kolejnych liczb naturalnych większych od 100 −−−
czyli mianowniki od 101 do 200 włącznie'
16 lis 11:46
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli a4= |
| + |
| +U[1}{7}+ |
| |
| | 5 | | 6 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a5= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | |
itd
Troche zajelo mi to czasu by zrozumiec dzieki .
To jeszce b ic zostalo
| | 1 | | 1 | |
Tutaj najwiekszy wyraz to |
| a najmniejszy |
| |
| | n+1 | | 2n | |
Teraz jak to wykazac ?
16 lis 11:58
5-latek: Chce to zrozumiec albo oleje takie ciagi .
Mamy tu ciag zlozony z n wyrazow
| | 1 | |
jesli kazdy wyraz tego ciagu zastapimy najmnieszym to bedzie an= n* |
| = U{1}[2} |
| | 2n | |
tu wykazalisny ze a
n>0,5 ?
| | 1 | |
teraz jesli kazdy wyraz tego ciagu zastapimy najwiekszyn wyrazem to an= n* |
| = |
| | n+1 | |
a to jest <1
16 lis 12:19
5-latek: ktos przed praca poratuje zebym o tym nie myslal ?
16 lis 12:36
jc: Właśnie tak
16 lis 12:57
5-latek: Witam . dzieki za odpowiedz

Nawet nie bylo czasu myslec
16 lis 23:06