Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa o największej objętości
falcon_lover99: Witam, proszę o pomoc z następującym zadaniem:
Dany jest zbiór ostrosłupów w których:
− podstawą jest romb o boku 10
− kąty między ścianami bocznymi a podstawą są równe
− suma wysokości ostrosłupa i wysokości ściany bocznej jest równa 8
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa o największej objętości
| | 2√−256h2 + 2848h −5421 * (8−h) | |
Doszedłem do momentu w którym funkcja V(h) = |
| |
| | 3 | |
(h − wysokość ściany bocznej, 8−h = wysokość ostrosłupa, 2
√−256h2 + 2848h −5421 − pole
podstawy)
Co zrobić dalej, lub czy w moich obliczeniach jest jakiś błąd?
Wiem, że prawdopodobnie należy obliczyć ekstremum funkcji, ale nie mam pomysłu, w jaki sposób
ją dalej przekształcić
Serdecznie proszę o pomoc i pozdrawiam
16 lis 14:38
irena:
Jeśli wszystkie kąty między ścianami bocznymi a podstawą są równe,
to wysokości ścian bocznych są równe,
spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę,
średnica tego okręgu to wysokość rombu podstawy.
a=10 (bok rombu)
h− wysokość ściany bocznej
H− wysokość ostrosłupa (H=8−h)
Masz trójkąt równoramienny, w którym:
− ramiona to odcinki h
− podstawa to k− wysokość rombu podstawy
− wysokość to odcinek H
| k2 | |
| =h2−64+16h−h2=16(h−4) |
| 4 | |
k
2=64(h−4)
k=8
√h−4
(4<h<8)
P
p− pole podstawy
P
p=ak=10*8
√h−4=80
√h−4
16 lis 17:40
irena:
| | 80 | | 8−h | | 40 | | 16−3h | |
V'= |
| ( |
| −√h−4)= |
| * |
| |
| | 3 | | 2√h−4 | | 3 | | √h−4 | |
V'=0
16 lis 17:44
falcon_lover99: W jaki sposób wysokość rombu podstawy (k) łączy dwa odcinki h tworząc trójkąt równoramienny?
Zauważam tylko przekątną rombu, która łączy ze sobą dwa h
16 lis 18:23
falcon_lover99: Już rozumiem − dziękuję za pomoc
16 lis 18:35