Mariusz:
Podstawowe wzory na całki otrzymujesz korzystając z tego że
(F(x)+C)'=f(x) gdzie F(x) funkcja pierwotna a f(x) to funkcja podcałkowa
Później masz
1. Liniowość całki
∫(f(x)+g(x))dx=∫f(x)dx+∫g(x)dx
∫(cf(x))dx=c∫f(x)dx
2. Całkowanie przez części
∫f(x)g'(x)dx=f(x)g(x)−∫f'(x)g(x)dx
Wychodzisz ze wzoru na pochodną iloczynu
i całkujesz go obustronnie
Przykłady takie jak
∫W(x)e
xdx (* W(x) jest wielomianem , zamiast e
x możesz dać funkcję odwrotną *)
∫W(x)cos(x)dx
∫e
xcos(x)dx
Wzory redukcyjne też zwykle wyprowadzasz całkując przez części
Jeżeli chodzi o wzory redukcyjne to przydatne mogą być takie jak
∫sin
n(x)dx (*Czasami zamiana na sumę funkcji trygonometrycznych wielokrotności kąta *)
∫cos
n(x)dx (*może być uciążliwa*)
| | dx | |
∫ |
| (*Jako alternatywa dla wydzielenia części wymiernej całki*) |
| | (a2+x2)n | |
3. Całkowanie przez zamianę zmiennych
∫f(x)dx=∫f(g(t))g'(t)dt
Wychodzisz ze wzoru na pochodną złożenia
Jako przykład możesz sobie wziąć
bo już wkrótce może być on przydatny
4. Całkowanie funkcji wymiernych
a) stopleń licznika nie mniejszy od stopnia mianownika
Niech L(x)=W(x)M(x)+R(x)
| | L(x) | | W(x)M(x)+R(x) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
b) mianownik posiada pierwiastki wielokrotne (mogą być zespolone)
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
(* NWD możesz liczyć na dwa sposoby − jeżeli masz dany rozkład mnianownika na czynniki
wykorzystujesz go − jeśli nie masz danego tego rozkładu
korzystasz z algorytmu kolejnych dzieleń *)
stopień R
1(x) < stopień M
1(x)
stopień R
2(x) < stopień M
2(x)
Liczniki R
1(x) oraz R
2(x) znajdujesz metodą współczynników nieoznaczonych
Za współczynniki tych wielomianów obierasz współczynniki literowe i różniczkujesz równość
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
aby je wyznaczyć
c) stopień licznika mniejszy od stopnia mianowmika ,
mianownik posiada jedynie pierwiastki jednokrotne (mogą być zespolone)
Niech
M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)*
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| dx |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
| | Bmx+Cm | |
+...+∫ |
| dx |
| | x2+pmx+qm | |
Jeżeli w mianowniku ułamka prostego występuje trójmian kwadratowy nierozkładalny nad R
to zapisujesz go w postaci kanonicznej (możesz zastosować pomocnicze podstawienie)
Przydatne podstawienia
Całki postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
1. a>0
√ax2+bx+c=t−
√ax
ax
2+bx+c=t
2−2
√axt+ax
2
bx+c=t
2−2
√axt
2
√axt+bx=t
2−c
x(2
√at+b)=t
2−c
| | 2√at2+bt−√at2+√ac | |
t−√ax= |
| |
| | 2√at+b | |
| | √at2+bt+√ac | |
t−√ax= |
| |
| | 2√at+b | |
| | 2t(2√at+b)−2√a(t2−c) | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
| | 2√at2+2bt+2√ac | |
dx= |
| dt |
| | (2√at+b)2 | |
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx=
| | t2−c | | √at2+bt+√ac | | √at2+bt+√ac | |
2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | 2√at+b | | 2√at+b | | (2√at+b)2 | |
=∫R
1(t)dt
2. c>0
√ax2+bx+c=xt+
√c
ax
2+bx+c=x
2t
2+2
√cxt+c
ax
2+bx=x
2t
2+2
√cxt
ax+b=xt
2+2
√ct
ax−xt
2=2
√ct−b
x(a−t
2)=2
√ct−b
| | 2√ct2−bt+a√c−√ct2 | |
xt+√c= |
| |
| | a−t2 | |
| | 2√c(a−t2)−(−2t)(2√ct−b) | |
dx= |
| |
| | (a−t2)2 | |
| | 2√ct2−2b√ct+2a√c | |
dx= |
| dt |
| | (a−t2)2 | |
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx=
| | 2√ct−b | | √ct2−bt+a√c | | √ct2−b√ct+a√c | |
2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
=∫R
2(t)dt
3. b
2−4ac>0
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
√ax2+bx+c=(x−x
1)t
ax
2+bx+c=(x−x
1)
2t
2
a(x−x
1)(x−x
2)=(x−x
1)
2t
2
a(x−x
2)=(x−x
1)t
2
ax−ax
2=xt
2−x
1t
2
ax−xt
2=ax
2−x
1t
2
x(a−t
2)=ax
2−x
1t
2
| | ax2−ax1+ax1−x1t2 | |
(x−x1)t=( |
| −x1)t |
| | a−t2 | |
| | a(x2−x1) | |
(x−x1)t=( |
| +x1−x1)t |
| | a−t2 | |
| | −2x1t(a−t2)−(−2t)(ax2−x1t2) | |
dx= |
| dt |
| | (a−t2)2 | |
| | −2x1t(a−t2)−(−2t)(ax2−x1t2) | |
dx= |
| dt |
| | (a−t2)2 | |
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx=
| | ax2−x1t2 | | a(x2−x1)t | | a(x2−x1)t | |
2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | a−t2 | | a−t2 | | (a−t2)2 | |
=∫R
3(t)dt
Pierwsze i trzecie podstawienie wystarczą do sprowadzenia całek postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx do całek z funkcji wymiernej
ale czasami po zastosowaniu drugiego podstawienia
można uzyskać całkę wymagającą mniej obliczeń
Całki postaci ∫x
m(ax
n+b)
pdx
m,n,p ∊ ℚ
1. p∊ℤ
t
β=x
β=NWW(m,n)
2.
t
s=ax
n+b
3.
Całki postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx
| 2 | | x | | x | |
| =cos2( |
| )+cos2( |
| ) |
| t2+1 | | 2 | | 2 | |
| 2 | | x | | x | |
| =cos2( |
| )+1−sin2( |
| ) |
| t2+1 | | 2 | | 2 | |
| | tg(x)+tg(y) | |
tg(x+y)= |
| |
| | 1−tg(x)tg(y) | |
2t=sin(x)(1+t
2)
| | tg(x+Δx)−tg(x) | |
(tg(x))'=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx) | |
| −tg(x) | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx)−tg(x)(1−tg(x)tg(Δx)) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx)−tg(x)+tg2(x)tg(Δx) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(Δx)+tg2(x)tg(Δx) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(Δx)(1+tg2(x)) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | 1+tg2(x) | 1 | |
=limΔx→0tg(Δx) |
|
| |
| | 1−tg(x)tg(Δx) | Δx | |
| | tg(Δx) | 1+tg2(x) | |
=limΔx→0 |
|
| |
| | Δx | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | sin(Δx) | 1 | 1+tg2(x) | |
=limΔx→0 |
|
|
| |
| | Δx | cos(Δx) | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | 1+tg2(x) | |
=limΔx→0 |
| |
| | 1−tg(x)tg(Δx) | |
=1+tg
2(x)
2dt=(1+t
2)dx
| | 1−t2 | | 2t | | 1 | |
∫R(cos(x),sin(x))dx=2∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
=∫R
1(t)dt
Tutaj argument tangensa można przesunąć o stałą np zamiast
| | x | | x | | π | |
t=tg( |
| ) podstawić t=tg( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Całki postaci ∫R(e
x)dx
Tutaj podstawienie samo się narzuca do tej postaci sprowadzają się całki postaci
∫R(cosh(x),sinh(x))dx
(*Ten punkt programu chyba lepiej przenieść na koniec bo niektóre z tych funkcji
zdefiniowane są całką oznaczoną*)
Sprowadzanie całek do znanycgh całek nieelemenarnych jak
całki eliptyczne
funkcja gamma, beta Eulera
funkcja całkowo−wykładicza
logarytm całkowy
sinus całkowy
cosinus całkowy
funkcja błędu Gaussa
sinus i cosinus Fresnela
Całkowanie przez rozwinięcie w szereg
Teraz przechodzisz do całek oznaczonych
Podział odcinka i sumy całkowe
Całka jako granica sumy pól pod wykresem funkcji na podprzedziałach
Twierdzenie Newtona−Leibniza
Zastosowanie do liczenia pól pod wykresem , długości krzywych na zadanym przedziale
pole i objętość brył obrotowych
Krzywe mogą być zadane jawnie bądź w postaci uwikłanej w układzie kartezjańskim,
równaniami parametrycznymi, w układzie biegunowym
Przed przejściem do całek wielokrotnych liczysz jeszcze trochę całek niewłaściwych
(jeśli na zadanym przedziale występują punkty dla których funkcja jest nieokreślona
jeśli co najmniej jednym z krańców przedziału jest nieskończoność)