matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.11.2011
Zadania
Odp.
1
Magda:
wyznacz wszytskie wartosci parametru m, dla ktorych rowanie mx
2
−3(m+1)x+m=0 nie ma rozwiazania w zbiorze liczb rzeczywistych.
8
eelina9182:
jak rozwiązać równanie x
4
−3x
2
+2=0 ?
12
Wiktoria:
wyznacz te wartosci parametru a dla ktorychrozne pierwiastki x
1
i x
2
rownania x
2
−3x−a+1=0 spelniaja warunek 3x
1
−2x
2
=4
0
GOŚĆ:
W stalowym Zbiorniku znajduję się pod ciśnieniem 100kPa gazowy r−r propanu i butanu o gęstości 1.835g/dm3 i temp 100oC Jaki jest ułamek molowy propanu w tym r−r. Wiem na pewno że :
1
Iga:
rozwiaz uklad rownan: |x−5|+y=5
1
Magda:
Zad.1. Do przygotowania podwieczorku użyto 120 mandarynek i 180 śliwek. Każda porcja składa się z takie samej liczby mandarynek i takiej samej liczby śliwek, a owoców nie dzielono na
5
Aneta...:
Witam. Potrzebuję
POMOCY
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi pewnego zadania
3
CERYL:
Rozwiąż równania i nierówności
3
Kate:
Pomiędzy liczby −2 i −32 wstaw takie trzy liczby aby wszystkie pięć tworzyły ciąg geometr.
1
Juzio:
Masz podane 2 pkty ( A i B ), trójkąta równobocznego ABC. Oblicz współrzędne pktu C ( uwzględnij oba przypadki ). A=(2,0) B=(5,3
√
3
)
9
Wiktoria:
dla jakich wartosci parametru m rownanie x
2
+3x−
m−2
m−3
=0 ma pierwiastki rzeczywiste? wyznacz te wartosci parametru m dla ktorej suma szescianow pierwiastkow tego rownania jest
22
Trivial:
Co tam
ICSP
?
20
walczakp1234:
Oblicz: Δ (deltę), miejsca zerowe(o ile istnieją), współrzędne wierzchołka W(p,q).
3
ona :
2x+3<3x+1<x+9
40
bartek:
Zadanko z kiełbasy. Nie wiem jak sie do niego zabrać " znajdź wszystkie wartosci parametru m, dla ktorch zbior (1:+
∞
) zawiera sie w zbiorze
2
Margarita:
Liczba −4 jest rozwiązaniem równań x/2x + a = 2 Znajdź wartosc parametru a
3
nick:
Dziedzina funkcji danej wzorem jest zbiór wszystkich argumentów x, dla których wzór ma sens.
12
Ta:
Baza dysponuje 5 rakietami, z których każda jest naprowadzana na cel niezależnie od pozostałych i zawsze trafia do celu. W zasięgu są 3 samoloty. Obl. prawdop., że wszystkie samoloty zostaną
2
Kochanica:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
2−
1
7
x
6
sylwia:
Rozwiąż nierówność −2</2x−6/≤3 1.Oblicz wartość pozostalych funkcji trygonometrycznych,wiedząc ,że ;tg α=4 podzielić przez 5
2
olek:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej dodatniej liczbę jej naturalnych dzielników większych od 1. Podaj:
20
Kasiaaa:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x), x∊R
3
ona :
2x+1
≥1
x−1
9
kamil:
x+y=4 2x−2y=−4
1
Arek:
:::rysunek::: Jak wyliczyć w takim wypadku napięcie na poszczególnych kondensatorach, gdy punkty A i B są
2
martaKubica:
Kąt rozwarcia stożka jest równy alfa, a jego wysokość jest równa h.Wyznacz promień r i tworzącą l, jeżeli: alfa=30 stopni, h=18. proszę o obliczenia i rysunek.
1
Margarita:
Podaj rozwiązania nierownosci x
2
+ 6x + 9 mniejsze bądź równe 0
6
Kochanica:
Dana jest funkcja W(x)=a(x
3
+3x
2
−7x−21) a) Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji.
1
martaKubica:
Narysuj bryłę powstała w wyniku obrotu rombu(niebędącego kwadratem) dookoła prostej zawierającej bok tego rombu. proszę o porządny rysunek
1
Kochanica:
Marcin zatrudnił się w czasie wakacji w sklepie z częściami do rowerów na 14 dni roboczych. Otrzymywał wynagrodzenie 50 zł dziennie plus 6 zł za każdą sprzedaną część rowerową kosztującą
1
martaKubica:
Półkole o promieniu 18 cm zwinięto w stożek. Oblicz wysokość i kąt rozwarcia tego stożka. proszę o rysunek i obliczenia
1
martaKubica:
Trójkąt równoramienny o podstawie 6 cm i ramionach 5 cm obrócono dookoła ramienia. Oblicz promień wspólnej podstawy otrzymanych w ten sposób stożków. proszę o rysunek i obliczenia
0
martaKubica:
Trójkąt równoramienny o podstawie 6 cm i ramionach 5 cm obrócono dookoła podstawy. Oblicz promień wspólnej podstawy otrzymanych w ten sposób stożków. proszę o rysunek i obliczenia
1
Margarita:
Ile rozwiązań ma równanie x(x
2
− 16)(x
2
+ 1) = 0 i dlaczego?
2
martaKubica:
Podstawa stożka jest kołem o obwodzie 16pi. Wysokość wynosi 20. Wyznacz kąt rozwarcia stożka oraz kąt nachylenia tworzącej do podstawy. proszę o obliczenia i rysunek.
2
martaKubica:
Wyznacz promień r i tworzącą l, jeżeli: alfa=30 stopni, h=18.
4
Ruda:
Proszę o sprawdzenie
2
gwiazda:
Hey ma ktoś pomysł na taką calkę
√
4+
1
x
dx ?
17
Aga:
Sprawdź tożsamość
1
sus:
Wyznacz r ze wzoru: W=GMm(
1
r
−
1
R
)
6
TOmek:
W urnie jest 6 kul białych i n czarnych. Dwie losowo wybrane kule przekładamy do drugiej początkowo pustej urny. Wiedząc ,ze prawdopodobieństwo wylosowania teraz z drugiej urny kuli
1
krystin:
rozwiazac rownanie 2logx+3log2=5
2
krystin:
logx + log(x−2)=1
2
krystin:
25
x−1
=5
x+3
3
krystin:
rozwiaz rownanie : 9
x
−2*3
x
+1=0
1
aneczka :
log
√
3
3
√
3
4
aneczka:
1
4log
3
+2log
3
9
3
1
BetH:
:::rysunek::: Przekątne trapezu podzieliły trapez na cztery trójkąty. Niech P
1
, P
2
, P
3
, P
4
oznaczają pola
1
aneczka:
log5+log16−3log2
11
aneczka:
log9
log27
6
katia:
log
7
8:log
7
1
8
3
katia:
64−
4
3
3
monika17:
Właśnie rozpoczynam przygodę z pochodnymi i kompletnie nic nie wiem, jak obliczyc pochodną z
5
funkcji:
x
2
− 25
1
ehh:
przedmiot o wysokosci 8cm daje w soczewce skupiajacej obraz rzeczywisty o wysokosci 0,12m.Jakie jest powiększenie przedmiotu?
8
konrad:
wyjaśni mi to ktoś
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cbrt+%28-1%29&asynchronous=false&equal=Submit
20
TOmek:
Dany jest trójkąt o długosci 8,12 i x. Stosunek miar kątów przyległłych do boku x jest równy 1:2. Oblicz długosc boku x trójkąta.
15
zalamana :((:
promien okregu OPISANEGO na trojkacie rownobocznym wynosi 3cm. oblicz pole tego trojkata. RYSUNEK
6
ciemna masa:
wyznacz ciag geometryczny w ktorym a2=4 i a5=
16
25
12
ciemna masa:
wyznacz ciag arytmetyczny w ktotym a1=4 i a6−a5=−3. wyznaz ten ciag i napisz wzor ogolny pomocy
!
7
kiss:
Jaka ilość energii cieplnej trzeba dostarczyć wodzie o masie 500g i temperaturze 20 stopni celsjusza,aby ogrzał ją do temperatury 100 stopni Celsjusza (C=4190J przez KgK
1
Ghul:
Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym
3
grops:
funkcje f(x)=−3x−1 jest funkcja: parzystą, rosnącą, różnowartościową, żadną z powyższych?
1
grops:
MEGA pilne
4
grops:
zbiorem warności funkcji f określonej wzorem f(x)=sin(x+2)−1 jest?
2
jowita:
Przedmiot o wysokości 8cm daje w soczewce skupiającej obraz rzeczywisty o wysokości 0,12m.jakie jest powiększenie przedmiotu?.
22
krasku:
Blagam o pomoc
(2,−3x,5x+8) twarzą ciąg geometryczny.Wyznacz x.
18
smiesia:
Jola ratuj , punkty A(−3,4) i B(1,−6) są końcami odcinka, ktory jest srednicą okregu. napisz rowwnanie srodkowe i ogolne tego okresu
nie wiem jak sie za to zabrac
0
smiesia:
Jola ratuj , punkty A(−3,4) i B(1,−6) są końcami odcinka, ktory jest srednicą okregu. napisz rowwnanie srodkowe i ogolne tego okresu
nie wiem jak sie za to zabrac
22
marek:
oblicz pole i obwód sześciokąta foremnego OPISANEGO na okręgu o obwodzie 10π. / rysunek
1
Przemo:
Oblicz współrzędne wierzchołków czworokąta A
1
B
1
C
1
D
1
który jest obrazem czworokąta ABCD w symetrii względem osi x, gdy:
26
kasia:
zbadaj monotonicznosc ciagu a
n
=2n−5
1
Ciekawski:
Siemka mam pytanie czy:
1
Renata:
A=(−α;2> B=<0;2)
5
Traviss:
Jak dojść by namalować taką funkcję: y=−x
3
−x
2
+7x−5 ?
2
Chiquitita:
Sprawdż,że jeżeli po wyliczeniu całki ∫cos
3
α(dα),podstawimy sinα=isinhx,to
2
Malwinka:
(n+1)!(n−1)!
(n!)
2
3
majka:
okrąg przechodzący przez punkt A=(−1,1) jest styczny do prostej o rownaniu y=x−2 w punkcie P=(4,2). Wyznacz równanie tego okręgu.
0
joanna:
hey. potrzebuję kogoś dnia 10.11.2011 o godzinie 11.20 na forum. mam kolokwium ze statystyki (1rok studiów zarządzanie i inzynieria produkcji) kogoś kto pomoze mi rozwiazywac zadania ze
4
baska:
Witam, mam taki problem:
1
dropsik:
4
2
x
<
3
Da się to jakoś zrobić elegancko?