proste i okrąg
baska: Witam, mam taki problem:
Środek okręgu przechodzącego przez dwa punkty A=(3,0) i B=(0,1) należy do prostej o równaniu
y=x+2. Znajdź równanie środka tego okręgu.
jak to rozwiązać? proszę o pomoc
10 lis 00:52
ICSP: trzy niewiadome
trzy równania:
10 lis 00:57
baska: tzn jakie

dalej nie wiem, mimo wskazówki
10 lis 00:59
ICSP: równanie okręgu to :
(x −xs)2 + (y − ys)2 = r2
podstawmy te dwa punkty
(3−xs)2 + ys2 = r2
xs2 + (1−ys)2 = r2
oczywista jest zatem zależność:
(3−xs)2 + ys2 = xs2 + (1−ys)2
oraz drugie równanie:
ys = xs + 2
rozwiązać i podać odpowiedź.
10 lis 01:05
baska: dzięki
10 lis 01:07