matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.11.2010
Zadania
Odp.
1
days:
Rozwiąż równanie
6
help:
Ktora z liczb jest większa
1
Arek115:
:::rysunek::: Jeżeli Długość krawędzi sześcianu jest równa a to pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ABCD
5
smutna:
Oblicz iloczyn wielomiany u i z
12
Piotr:
Oblicz Ekstrema funkcji. f(x)=x
2
e
1
x
2
Róża33:
Eto jesteś? jakbyś mogla to wytłumacz mi te przeciwne zd. z kostka. chodzi chyba o rzucenie liczb
16
smutna:
w okrag o promieniu 2
√
5
wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuzsza od drugiej, Oblicz długości tych przyprostokątnych.
6
TOmek:
Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego ma długość 5. Oblicz pole tego trójkąta.
7
smutna:
:::rysunek::: kąt α ma miarę?
2
Krzysiek:
Powiedzcie mi proszę, dlaczego jest tak, a nie inaczej:
1
asv:
Co robię źle? Logarytmy
8
TOmek:
Mam sprawę, zrobiłem zadanko i rozbieznosc wynikow jest (mi wyszedl 12,7007... a w książce jest 11,0453.
14
kasia:
Rozwiąż nierówności:
1
Pomocy:
Metalową kulę o promieniu długości 10 cm oraz stożek, w którym średnica i wysokość mają odpowiednio 16 cm i 12 cm, przetopiono. Następnie z otrzymanego metalu wykonano walec o
0
Pomocy:
Krawędź boczna czworościanu foremnego jest równa 4√3. Oblicz: a) pole powierzchni b) objętość c) cosinus kąta między sąsiednimi ścianami
2
Pomocy:
Przekątna prawidłowego graniastosłupa czworokątnego o długości 12 cm tworzy z jedną z krawędzi bocznych kąt 30o. Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa.
2
smutna:
Na początki sierpnia ceny jabłek i gruszek w osiedlowym sklepie były takie same, W ciągu miesiaca cena gruszek spadła o 38% a jabłek dwukrotnie obniżono o 20%. Które owoce są tansze
5
smutna:
Wykres funkcji y= 2 kwadrat + 1 jest symetryczny wzlędem osi OY do jakiego wykresu funkcji?
8
smutna:
Parzystych liczb 4−cyfrowych w których zapisie występuja jedyne cyfry 1, 2 ,3 jest? Ile ich jest?
7
Anna:
Suma dwóch liczb wynosi 20. Jeżeli pierwszą z tych liczb zwiększymy o 50%, a drugą zmniejszymy o 6, to ich suma się nie zmieni. Jakie to liczby?
9
Anna:
Rozwiąż równanie. 2|1−x| = 3
9
smutna:
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 2, a szósty 54. Ile wynosi iloraz tego ciągu?
1
xxx:
Dany jest okrąg o srodku w pukncie O i promieniu R oraz okrąg o środku w pukcie S i promieniu r. Podaj liczne punktow wspolnych tych okregow w zaleznosci od r
4
smutna:
Jeśli liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)= 2x do trzeciej − x kwadrat −m to ile jest równe m?
0
Łukaniu:
Krawędź boczna czworościanu foremnego jest równa 4
√
3
. Oblicz: a) pole powierzchni
0
Łukaniu:
Przekątna prawidłowego graniastosłupa czworokątnego o długości 12 cm tworzy z jedną z krawędzi bocznych kąt 30
o
. Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa.
4
smutna:
Jeżeli przekątna sześcianu ma długość 6 cm to ile wynosi jego krawędź?
3
smutna:
Kąt ostry rombu ma miarę 30 stopni. a jego bok ma długość 4. Ile wynosi pole tego rombu?
0
Łukaniu:
Metalową kulę o promieniu długości 10 cm oraz stożek, w którym średnica i wysokość mają odpowiednio 16 cm i 12 cm, przetopiono. Następnie z otrzymanego metalu wykonano walec o
6
Łukaniu:
Z klasy liczącej 7 dziewcząt i 9 chłopców wybrano delegację 5 osobową. Ile jest takich delegacji w skład , których wchodzą:
2
Łukaniu:
Z klasy liczącej 7 dziewcząt i 9 chłopców wybrano delegację 5 osobową. Ile jest takich delegacji w skład , których wchodzą:
3
ANIA:
mam zad punkty a,b,c sa wierzcholkami rownoleglobok wyznacz rownania prostych zawierajacych bok CD
2
Anna:
(a−3)(2a −5) − (3a + 1)
2
=....
2
Łukaniu:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo każdego z następujących zdarzeń:
2
smutna:
Jeśli wykres funkcji y= 2x−4b przecina oś OY w punkcie P(0, −5) to b ile wynosi?
6
smutna:
Jezeli zbiorem wartości funkcji y=(x−5)⋀2 −q jest przedział 2, nieskończoność to q ile się
0
behemothka:
3
2
+−(2)
3
(−4)
2
/
1
16
=
8
smutna:
Jeżeli pole trójkąta równobocznego jest równe 9
√
3
to bok tego trójkąta ma długość?
10
3 średnie zadania:
Bardzo proszę o zrobienie tych 3 zadań: Pierwsze:
8
smutna:
Suma miejsc zerowych funkcji y= 3x(x−1)(x+2) jest równa?
10
damian:
ile początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n
) o iloczynie g należy zsumowac ,aby otrzymac liczbę S ? a
1
=5 ,g=5, s=1275 proszę o pomoc
2
smutna:
Jeśli a=407, 89 to zaokrąglenie liczby 0.01a do jednego miejsca po przecinku wynosi?
2
smutna:
Pewien towar kosztował 200zł. Jego cenę podniesiona o 15%. Towar teraz kosztuje?>
7
smutna:
Liczba (to ma być w ułamku) 1 dzielone na
√
3
−
√
2
do jakiego należy przedziału? Jak to sie
10
tomek:
1.Podaj dwie ostatnie cyfru liczby 9
2001
−9
2009
2. W okrąg o promieniu 1 wpisano prostokąt, ktorego jeden bok jest dwa razy dluzszy od
1
MagdaP :
wago kolejowy o masie 20 ton poruszajaćy sie z prędkością. 15 m/s został zahamowany w czasie t=1min 40s. oblicz siłę hamująca
1
MagdaP :
Oblicz prędkość liniową punktów na równiku ziemskim w związku z jej ruchem obrotowym wokół własnej osi. Promień Ziemi R=6370 km ,a długość doby 86400s
1
MagdaP :
Krążek hokejowy o prędkości początkowej 15m/s przebył po lodzie drogę 60m. Uderzył w bandę po czasie równym 6s. Jaką prędkośćią krążek uderzył w bandę jeżeli jego ruch był jednostajnie
0
młoda0000:
Pomocy
!
6
MagdaP :
Rowerzysta jadący z prędkością 7,2 km/h zaczął jechać coraz szybciej (ze stałym przyspieszeniem) aż do osiągnięcia prędkości 36km/h po czasie t=20s. Jaką drogę przebył
3
MagdaP :
rozwiąż równiania
0
MagdaP :
Rozwiąż nierówność
15
Anna:
Zapisz w jak najprostszej postaci podane poniżej wyrażenia. Czy otrzymane liczby sa wymierne?
0
MagdaP :
Doprowadź do najprostrzej postaci a) 7(5a−b)−3(2a−3b)=
0
MagdaP :
Oblicz wartość wyrażenia (
√
3
−1) (
√
3
+1)−(
√
3
+1)
2
+(
√
3
−1)
2
−5
4
młoda0000:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k: x+2y−2=0 i przechodzącej przez punkt P=(−2,4)
7
MagdaP :
POMOCY!
1
wekerty:
WIem, zę to nieodpowiedni dział, znaczy FORUM, ale naprawde ptrzeba mi szybkiej pomocy. pOtrzebuję analizy i interpretacji wiersza C.Kamila Norwida − Fatum. JEst to bardzo trudny
0
Dawid:
3
√
(n
3
+2n
2
+4)
2
1
Renia:
Oblicz sumę trzydziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jeśli an=3n+2
1
Renia:
Oblicz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego(an) wiedząc, że: a2=−6, a4=−24
5
moncia36:
Grupę uczniów zapytano o to ile minut każdy z nich jedzie do szkoły.Dziewczęta podały odpowiedzi: 60,30,20,10.Natomiast chłopcy:30,35,20,35,25,35.Oblicz średni czas dojazdu oraz
2
bąbel:
Wyznaczyć dziedzinę funkcji f(x) =
√
logIx + 3I
0
Basia:
do oliwka: D
5
think:
Basiu
zablokuj Oliwkę bo sieje spamem w każdym poście zresztą nie pierwszy raz...
2
uczeń:
Dużo dzisiaj funkcji wykładniczej to i ja przyłączam się z prośbą 5
x−1
+ 5 * 2
x
= 5
x−2
+ 5 * 2
x−2
5
kalipso:
pomóżcie mi z czymś takim: (
√
4 −
√
15
)
x
+ (
√
4 +
√
15
)
x
= 8
9
R>W1.6l:
Zobaczyłem zadani z wielomianów i mi się przypomniało jedno ze nie umiem... zbiór zadań do podręcznika Matematyka, Kłaczkow, Kurczab, Świda, Oficyna Edukacyjna
3
meksyk:
To ja dam coś od siebie: 2
√
x
=
√
16
√
x
− 2
1
Pomoc. :
czy zadanie rozwiązane jest prawidłowo:
11
Paweł:
√
x + 3 − 4
√
x − 1
+
√
x + 8 − 6
√
x − 1
= 1 Czy można wziąć wszystko pod jeden pierwiastek ?
2
Anuuula:
:::rysunek::: Środek P tworzącej stożka połączono z końcami A i B średnicy koła w podstawie stożka tak, że
11
Pomoc. :
miejscem zerowym wielomianu W(x)−2
3
+ax
2
−6x jest liczba −1. Oblicz współczynnik a.
1
florian:
(n+2)
n
=42
1
motylica84:
Witam wszystkich. Mam mały problemik poniewaz nie bardzo rozumiem matm a tu zadanie mam do zrobienia:( nawet zaczęłam ale nie jestem pewna czy to o to chodzi?
4
Ania:
jak rozwiązać następujące zadanie?
1
tara:
mam do rozwiazania funkcje o danum wykresie ale nie wiem jak mam to narysowac czy ktos pomorze
8
Piotr:
Oblicz pochodną: f(x)=sin x log x arccos x
1
florian:
dany jest ciag geometryczny , w ktorym a1=12, a3=27
2
misiu:
x
2
−25/x
2
−6x razy x
2
−36/x
2
−4x−5
1
vr:
Jak rozwiązać:
1
misiu:
sprawdz czy wielomiany sa równe
1
Ania:
Na hiperboli y=
1
x−2
+1 wyznacz taki punkt C, który jest równoodległy od punktów A(1,2) i B(3,0).
2
Basia:
Jack
proszę przeczytaj ten post
2
M30:
rozłóż wielomian na czynniki stosującmetodę wyłączania wspólnego czynnika przed nawias : a) W(x)=x3(x−1)−(x−1)
2
M30:
rozłóż wielomian na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia : a) W(x)=x2−x+0,25
5
Gonzo:
a
n
=
1
(2n+1)!
oblicz a
n
− a
n
+
1
1
M30:
zad.1 wielomian zapisz w postaci iloczynu czynników liniowych : W(x)=x
3
+4x
2
−x−4
14
aryman1983:
√
x−1
+ x
2
+ 2x − 1 = 0 nie wiem nawet jak się za to zabrać. Z góry dziękuje za pomoc, nawet tą najmniejszą.
8
Kepes:
Mam całkę oznaczoną na przedziale od 0 do 3. z funkcji
√
9−x
2
. Mam to zrobić przez podstawianie, gdzie x= 3sin(t). Może Mi ktoś podpowiedzieć jak zmienić granice całkowania
1
bbb:
W trójkącie równobocznym w wierzchołkach umieszczono trzy takie same warunki ujemne. Czyli na cialo umieszczone w srodku trojkata nie dziala zadna sila tak? To jak obliczyc wartosc ladunku