geometria
Anuuula:

Środek P tworzącej stożka połączono z końcami A i B średnicy koła w podstawie stożka tak, że
AP=BP . Wiedząc, że kąt rozwarcia stożka jest równy 60 stopni , oblicz kąty trójkąta .
błagam o wyjaśnienie lepsze niż na zadania info
10 lis 13:43
Basia:

tr.CSD jest równoboczny ⇒ CD=CS=DS=2r ⇒PS=DS=r
AP=BP ⇒AD=BD = a
a
2+a
2=(2r)
2
2a
2=4r
2
a
2=2r
2
a=r
√2
w tr.ASD mamy
∡ASD=α
AS=DS=2r
AD=r
√2
z tw.cosinusów
AD
2=AS
2+DS
2−2AS*AD*cosα
2r
2=4r
2+4r
2−2*2r*2r*cosα
2r
2=8r
2(1−cosα)
1−cosα=
14
cosα=
34
w tr.ASP mamy
∡ASP=α
AS=2r
PS=r
z tw.cosinusów
AP
2=AS
2+PS
2−2*AS*PS*cosα
AP
2=4r
2+r
2−2*2r*r*
34
AP
2=5r
2−3r
2
AP
2=2r
2
AP=r
√2
czyli tr.APB ma boki:
AB=2r
AP=BP=r
√2
katy można wyliczyć z tw.cosinusów
10 lis 18:18
Basia:
to niebieskie S wzięło się nie wiadomo skąd; jest zbędne
S w rachunkach to wierzchołek stożka czyli czarne S
10 lis 18:20