d12 = sin 30 = 12 → d = 6
h12 = cos 30 = √32 → h = 6√3
a =d√22 = 3√2
V = a2h = 108√3
P = 2a(a+2h) = 18 + 72√6
Wyniki trzeba sprawdzić
W kwestii rysunku.
Trzeba tak rysować figury, aby linie nie pokrywały się ze sobą. Porządny, estetyczny i ładny
rysunek to jest nasz atak na postrzeganie czytającego naszą pracę, sprawdzającego ją,
na egzaminatora. To jest pierwszy czynnik wywołujący pozytywne lub negatywne wrażenie
u odbiorcy i jego nastawienie do autora pracy, życzliwe lub nie. Wiem to jako autor prac
zawierających rysunki oraz jako osoba czytająca i oceniająca prace. Nie można lekceważyć
tego elementu naszego prezentowania rozwiązania.
W tym zadaniu wystarczyło stwierdzić, że korzystamy z własności trójkąta prostokątnego,
którego miary kątów ostrych są równe 30o i 60o i wpisać odpowiednie wartości na rysunek
oraz wyznaczyć długość krawędzi podstawy a:
| √2 | ||
a√2 = 6 / * | i a > 0 ⇒ a = 3√2 | |
| 2 |