Proszę o pomoc.
Anna: Zapisz w jak najprostszej postaci podane poniżej wyrażenia. Czy otrzymane liczby sa wymierne?
A) √5 − 2 √6 * √ 5 +2√6
B) √75 − 2√12 + √3
10 lis 18:11
Anna: sushi pomożesz ?
10 lis 18:14
sushi_ gg6397228:
A) wrzuc pod jeden pieriwastek √(5−2√6)*(5+2√6) i wzor skroconego mnozenia pod głownym
pieriastkiem
B) √75= √25*3= √25* √3 = 5√3
to samo zrob z √12 i potem tylko dodac i odjac
10 lis 18:17
Anna: ok dzieki za ukierunkowanie

jak cos bede pytac
10 lis 18:18
Anna: który wzór?
10 lis 18:21
Anna: B −−−> 2√3
10 lis 18:23
Anna: ( a− b)(a+b) = a2 − b2 −−−> ten wzor?
10 lis 18:26
Anna: mozliwe ze w A wyszło mi 5 − 2√6 ?
10 lis 18:30
Anna: ?
10 lis 18:40
Anna: Prosze niech tylko ktos sprawdzi czy dobre wyniki mi wyszły
10 lis 19:15
Anna: Sprawdzi ktos bo nie wiem czy przepisywac?
10 lis 19:39
Anna: to to zadanie do spr
10 lis 21:04
Eta:
A/ = √(5−2√6)(5+2√6)= √25− 4*6= √25−24=√1= 1
B/ = 5√3−4√3+√3= 2√3
10 lis 21:13
kasia: czyli B wyszło dobrze a a źle...
dzieki
10 lis 21:15
ak1: Zadanie A jest źle wynik 1
B 2√3 w czym masz problem
10 lis 21:17
Anna: ja nie mam w niczym problemu

ciesze się , ze chociaz jedno mi dobrze wyszło
10 lis 21:18