wielomiany
smutna: Jeśli liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)= 2x do trzeciej − x kwadrat −m to ile jest
równe m?
10 lis 20:18
Eta:
W(x) = 2x3 −x2 −m
to: W( −1)=0
teraz podstaw za x= −1 i wyznacz "m"
odp: m= −3
10 lis 20:39
smutna: hmmm
a m to nie jest 3? na plusie?
bo mam 4 opcje do wybory
A.−2
B. −1
C. 1
D. 3
10 lis 20:42
Eta:
W(−1)= 2*(−1)3 −(−1)2 −m= −2−1−m= −m−3
W(−1)= 0 to: −m−3=0 => m= −3
sprawdż, czy napewno dobrze napisałaś ten wielomian?
10 lis 20:46
smutna:
Dobrze przepisałam.
Ale z tego co widze to dobrze liczysz.
Czasami błedy w zadanich sie zdarzaja, wiec to moze jakis błąd w druku

Zgłosze do nauczycielki w pon to zadanie.
10 lis 20:50