matematykaszkolna.pl
Pochodna funkcji f(x) Piotr: Oblicz pochodną: f(x)=sin x log x arccos x Jak to zrobić? f`(x) = (sinx logx arccosx)` i co dalej?
10 lis 13:03
Kobra: Obliczam:
 sinx logx 
(sinx logx arccosx)' =[ cosx logx + sinxx ] arccosx −

(1 − x2)0,5 
10 lis 13:33
Piotr: szczerze to nie rozumiem skąd to się wzięło Kobra mógł byś napisać wzór (chodzi mi o wyprowadzenie) Proszę bo chciałbym to zrozumieć.
 sinx sinx logx 
[(sinx)' logx +

] arccosx −

x (1 − x2)0,5 
 sinx 
Skad to:

? to jest arccosx rozpisany?
 x 
sinx logx 

a to to w ogóle nie mogę się domyślić skąd.
(1 − x2)0,5 
10 lis 16:38
sushi_ gg6397228: policzyl pochodna iloczynu dwoch funkcji (wzor znasz) oraz wzory na podstawowe pochodne znasz
10 lis 16:42
Piotr: znam ale chyba nie do końca potrafię je zastosować: [(sinx)' * logx + sinx * (logx)' ] No i to mamy wyjaśnione (obliczone) Mój post wcześniej był bezsensu) No i dalej mam klopot emotka bo jak to jest? to co w nawiasie * arccosinx hym czyli:
 sinx sinx 
[cosx * logx +

]' * arccosx + [cosx * logx +

] * arccosx'
 x x 
dobrze kombinuje? no i dalej znowu
 (sinx)' * x − sinx * (x)' 
(cosx)' * logx + cosx * (logx)' +

* arccosx + [cosx * logx +
 x2 
 sinx −1 

] *

x (1−x2) 
10 lis 17:31
Piotr: znam ale chyba nie do końca potrafię je zastosować: [(sinx)' * logx + sinx * (logx)' ] No i to mamy wyjaśnione (obliczone) Mój post wcześniej był bezsensu) No i dalej mam klopot emotka bo jak to jest? to co w nawiasie * arccosinx hym czyli:
 sinx sinx 
[cosx * logx +

]' * arccosx + [cosx * logx +

] * arccosx'
 x x 
dobrze kombinuje? no i dalej znowu
 (sinx)' * x − sinx * (x)' 
(cosx)' * logx + cosx * (logx)' +

* arccosx + [cosx * logx +
 x2 
 sinx −1 

] *

x (1−x2) 
10 lis 17:31
sushi_ gg6397228: wzor na 3 funkcje jest taki f' *g*h + f*g' * h + f*g*h' f' *g*h + f*g' * h −−−> (sinx ' * log + sin * log ' ) * arccos teraz druga czesc f*g*h' ==> sin * log * arccos '
 −1 −1 
jaki jest wzor na pochodna arcuscos −−−>

=

1−x2 (1−x2)0.5 
10 lis 17:40
Piotr: No to udało się emotka teraz już rozumiem. Proste ! A ja za bardzo chciałem przekombinować i dlatego takie zadanie mnie rozwaliło. Teraz już wyszło − tak jak Kobrze. Dziękuje Wam za pomoc. Nie umiałem rozpisać sobie tego tak jak to rozpisał sushi Ale teraz już widzę i wiem jak to się robi.
10 lis 17:59
Radosław: Piotr miał słuszną rację,Kobra nieco pochrzaniła. logx≠lnx
 lnx 
logx =

lub logx =loge(lnx)
 ln10 
Tak więc:
 sinx sinx logx 
(sinx logx arccosx)' = [ cosx logx +

] arccosx −

xln10  (1−x2)0,5 
Kobrze,źle wyszło(przewidział jej się ten logarytm naturalny).Albo źle przepisała Ajednak skąd to sinxx Natomiast rozważania typu[ f(x)g(x) ]' =f'(x)g(x) + g'(x)f(x) to poprawna prawda
11 lis 04:56
marti: f(x)=x2+2x+1 pomocy jak to obliczyć?
24 sty 18:49