Pochodna funkcji f(x)
Piotr: Oblicz pochodną:
f(x)=sin x log x arccos x
Jak to zrobić?
f`(x) = (sinx logx arccosx)` i co dalej?
10 lis 13:03
Kobra:
Obliczam:
| | sinx logx | |
(sinx logx arccosx)' =[ cosx logx + sinxx ] arccosx − |
| |
| | (1 − x2)0,5 | |
10 lis 13:33
Piotr: szczerze to nie rozumiem skąd to się wzięło
Kobra mógł byś napisać wzór (chodzi mi o wyprowadzenie) Proszę bo chciałbym to zrozumieć.
| | sinx | | sinx logx | |
[(sinx)' logx + |
| ] arccosx − |
| |
| | x | | (1 − x2)0,5 | |
| | sinx | |
Skad to: |
| ? to jest arccosx rozpisany? |
| | x | |
| sinx logx | |
| a to to w ogóle nie mogę się domyślić skąd. |
| (1 − x2)0,5 | |
10 lis 16:38
sushi_ gg6397228:
policzyl pochodna iloczynu dwoch funkcji (wzor znasz

) oraz wzory na podstawowe pochodne
znasz
10 lis 16:42
Piotr: znam ale chyba nie do końca potrafię je zastosować:
[(sinx)' * logx + sinx * (logx)' ] No i to mamy wyjaśnione (obliczone) Mój post wcześniej był
bezsensu)
No i dalej mam klopot

bo jak to jest?
to co w nawiasie * arccosinx
hym czyli:
| | sinx | | sinx | |
[cosx * logx + |
| ]' * arccosx + [cosx * logx + |
| ] * arccosx' |
| | x | | x | |
dobrze kombinuje?
no i dalej znowu
| | (sinx)' * x − sinx * (x)' | |
(cosx)' * logx + cosx * (logx)' + |
| * arccosx + [cosx * logx + |
| | x2 | |
10 lis 17:31
Piotr: znam ale chyba nie do końca potrafię je zastosować:
[(sinx)' * logx + sinx * (logx)' ] No i to mamy wyjaśnione (obliczone) Mój post wcześniej był
bezsensu)
No i dalej mam klopot

bo jak to jest?
to co w nawiasie * arccosinx
hym czyli:
| | sinx | | sinx | |
[cosx * logx + |
| ]' * arccosx + [cosx * logx + |
| ] * arccosx' |
| | x | | x | |
dobrze kombinuje?
no i dalej znowu
| | (sinx)' * x − sinx * (x)' | |
(cosx)' * logx + cosx * (logx)' + |
| * arccosx + [cosx * logx + |
| | x2 | |
10 lis 17:31
sushi_ gg6397228:
wzor na 3 funkcje jest taki
f' *g*h + f*g' * h + f*g*h'
f' *g*h + f*g' * h −−−> (sinx ' * log + sin * log ' ) * arccos
teraz druga czesc f*g*h' ==> sin * log * arccos '
| | −1 | | −1 | |
jaki jest wzor na pochodna arcuscos −−−> |
| = |
| |
| | √1−x2 | | (1−x2)0.5 | |
10 lis 17:40
Piotr: No to udało się

teraz już rozumiem. Proste !
A ja za bardzo chciałem przekombinować i dlatego takie zadanie mnie rozwaliło. Teraz już wyszło
− tak jak Kobrze.
Dziękuje Wam za pomoc. Nie umiałem rozpisać sobie tego tak jak to rozpisał sushi
Ale teraz już
widzę i wiem jak to się robi.
10 lis 17:59
Radosław:
Piotr miał słuszną rację,Kobra nieco pochrzaniła.
logx≠lnx
| | lnx | |
logx = |
| lub logx =loge(lnx)
|
| | ln10 | |
Tak więc:
| | sinx | | sinx logx | |
(sinx logx arccosx)' = [ cosx logx + |
| ] arccosx − |
|
|
| | xln10 | | (1−x2)0,5 | |
Kobrze,źle wyszło(przewidział jej się ten logarytm naturalny).Albo
źle przepisała
Ajednak skąd to
sinxx
Natomiast rozważania typu[ f(x)g(x) ]' =f'(x)g(x) + g'(x)f(x)
to poprawna prawda
11 lis 04:56
marti: f(x)=x2+2x+1
pomocy jak to obliczyć?
24 sty 18:49